Lato ma tą cudowną właściwość, że gdy kończy się sezon na jedne owoce, zaczynają się pojawiać kolejne. Dzięki temu możemy bez większego żalu pożegnać się np z truskawkami, czy czereśniami, gdyż na ich miejsce wskakują równie pyszne maliny, jagody i borówki. Ja jako wielka miłośniczka letnich owoców jestem z tego bardzo zadowolona i oczywiście staram się jak najczęściej wykorzystywać te sezonowe owoce w kuchni.
Przepis na te muffinki znalazłam na Moich Wypiekach, ale nieco go zmodyfikowałam.
?
Składniki na 12 sztuk:
250g mąki pszennej
50g otrębów owsianych
130g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki soku z cytryny
1 jajko
4 łyżki oleju
1 szklanka mleka
100g białej czekolady, posiekanej
180g (1,5 szklanki) malin
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, cukier, otręby, proszek do pieczenia), a w drugiej łączymy ze sobą składniki mokre (jajko, mleko, sok z cytryny, olej). Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i maliny i delikatnie mieszamy.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, ok 25min.
Wyciągamy, studzimy i zajadamy się tymi pysznościami 😉
?
muffinki przepyszne – jadłam; połączenie malin i białej czekolady doskonałe
Muffinki, to swoją drogą, ale jakie piękne zdjęcia! Aż chciałoby się jedną porwać od razu i zjeść 🙂
Dziękuję za udział w muffinkowej akcji 🙂
Bardzo dziękuję, zdjęcia to zasługa mojej córki 🙂
sa przeurocze!