Muffiny z malinami i białą czekoladą

Lato ma tą cudowną właściwość, że gdy kończy się sezon na jedne owoce, zaczynają się pojawiać kolejne. Dzięki temu możemy bez większego żalu pożegnać się np z truskawkami, czy czereśniami, gdyż na ich miejsce wskakują równie pyszne maliny, jagody i borówki. Ja jako wielka miłośniczka letnich owoców jestem z tego bardzo zadowolona i oczywiście staram się jak najczęściej wykorzystywać te sezonowe owoce w kuchni.

Przepis na te muffinki znalazłam na Moich Wypiekach, ale nieco go zmodyfikowałam.

?

Składniki na 12 sztuk:

250g mąki pszennej

50g otrębów owsianych

130g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżki soku z cytryny

1 jajko

4 łyżki oleju

1 szklanka mleka

100g białej czekolady, posiekanej

180g (1,5 szklanki) malin

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, cukier, otręby, proszek do pieczenia), a w drugiej łączymy ze sobą składniki mokre (jajko, mleko, sok z cytryny, olej). Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i maliny i delikatnie mieszamy.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, ok 25min.

Wyciągamy, studzimy i zajadamy się tymi pysznościami 😉

 

?

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. mama
    12 lipca
    Odpowiedz

    muffinki przepyszne – jadłam; połączenie malin i białej czekolady doskonałe

  2. 12 lipca
    Odpowiedz

    Muffinki, to swoją drogą, ale jakie piękne zdjęcia! Aż chciałoby się jedną porwać od razu i zjeść 🙂

    Dziękuję za udział w muffinkowej akcji 🙂

  3. kuchnia_breni
    12 lipca
    Odpowiedz

    Bardzo dziękuję, zdjęcia to zasługa mojej córki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.