Grzechem byłoby przy bogactwie letnich owoców nie zatrzymać choć kilka ich słoików na zimę. Truskawki mi niestety umknęły, ale kolejne owoce już postanowiłam nie przegapić.
Przepis ten właściwie nie jest żadnym specjalnym przepisem, bo składniki i wykonanie to nic trudnego ani wyszukanego. Ale mimo to uważam, że warto gdzieś tam sobie go zapisać. 🙂
Składniki:
2kg czarnej porzeczki/czerwonej porzeczki
1kg cukru żelującego
Wykonanie:
Owoce umyć i obrać, rozdrobnić. W garnku wymieszać z cukrem żelującym (proporcje 2:1), doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować przez ok 3min. Gorącymi konfiturami napełnić słoiki, natychmiast je zamknąć i obrócić do góry dnem na ok 5-10min.
Zajadać się samymi ze słoika lub na bułeczkach, w wypiekach i ciasteczkach. W zimowe wieczory smakują najlepiej, letnimi smakami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz