Konfitury z czarnej i czerwonej porzeczki

Grzechem byłoby przy bogactwie letnich owoców nie zatrzymać choć kilka ich słoików na zimę. Truskawki mi niestety umknęły, ale kolejne owoce już postanowiłam nie przegapić.

Przepis ten właściwie nie jest żadnym specjalnym przepisem, bo składniki i wykonanie to nic trudnego ani wyszukanego. Ale mimo to uważam, że warto gdzieś tam sobie go zapisać. 🙂

Konfitury z czarnej i czerwonej porzeczki

Konfitury z czarnej i czerwonej porzeczki

Składniki:

2kg czarnej porzeczki/czerwonej porzeczki

1kg cukru żelującego

 

Wykonanie:

Owoce umyć i obrać, rozdrobnić. W garnku wymieszać z cukrem żelującym (proporcje 2:1), doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować przez ok 3min. Gorącymi konfiturami napełnić słoiki, natychmiast je zamknąć i obrócić do góry dnem na ok 5-10min.

Zajadać się samymi ze słoika lub na bułeczkach, w wypiekach i ciasteczkach. W zimowe wieczory smakują najlepiej, letnimi smakami.

Konfitury z czarnej i czerwonej porzeczki

Konfitury z czarnej i czerwonej porzeczki

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.