Jeszcze nie wstawiałam na bloga przepisu na pierogi i można pomyśleć, że nie robię lub też nie lubimy pierogów. Wręcz przeciwnie-i kochamy pierogi i robię je, ale latem trochę rzadziej. Najlepsze pierogi robi oczywiście moja mama (ruskie są jak „niebo w gębie”) , ale moje też wychodzą całkiem, całkiem.
Dzisiaj propozycja pierogów ze szpinakiem bo oczywiście szpinak kocham w każdej postaci.
Składniki na ciasto;
1/2 kg mąki,
1/2 szklaki ciepłej wody,
1 żółtko,
Składniki na farsz:
1/2 kg szpinaku
3 łyżki oliwy extra vergine
4 ząbki czosnku,
1 cebula
sól i pieprz do smaku,
szczypta gałki muszkatałowej
20 dag twarogu
sos:
20 dag sera Dor blu,
3 łyżki mleka,
2 łyżki jogurtu naturalnego- gęstego
3 łyżki tartego parmezanu
Wykonanie:
Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, wodę, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić.
W międzyczasie myjemy szpinak i suszymy. Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy odcedzony szpinak i dusimy do momentu aż wyparuje z patelni woda. Dodatkowo odcedzamy szpinak przez sito. Do wystudzonego i odcedzonego szpinaku dodajemy twaróg; doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatałową i mieszamy na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Bezpośrednio przed podaniem przygotowujemy sos: na patelni rozdrabniamy ser Dor blue, podgrzewamy na małym ogniu aż się roztopi; cały czas mieszając. Tak roztopiony ser podlewamy sukcesywnie mlekiem ( w małych porcjach), i zagotujemy, dodajemy na koniec jogurt i znowu zagotowujemy.
Pierogi wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy dużą ilością startego parmezanu.
Pierogi ze szpinakiem….Pycha! Piękne zdjęcia!!!
No proszę jakie smakowite, a za mną chodzą pierogi z jakimkolwiek wkładem:)
mmmmm 🙂 podobno ze szpinakiem i fetą są super ale te bezdyskusyjnie wyglądają fantastycznie 🙂
Muszą być naprawdę pyszne 🙂
Pierogi z serem na slodko, ruskie, z z miesem, z kapusta i grzybami czy z podrobami …
wielu próbowałam ale z szpinakiem jeszcze nie może czas to zmienić 🙂 bo wyglądają cudnie 🙂 pozdrawiem
Polecam – to jedne z moich ulubionych 🙂
Po prostu obłęd, mniam 🙂
Czym można zastąpić ser DORBLU ? Niestety nie mogę go dostać w swoim sklepie.
Ser dor blu można zastąpić innym serem pleśniowym, np lazur.