Lato w tym roku jest wyjątkowo ciepłe (a przynajmniej na Mazowszu) i dlatego dania z warzyw są najlepsze na obiad, kolację, przekąskę. Jak wracam z pracy to często przygotowuję leczo warzywne, bo szybko się robi i jest lekkie -w sam raz na wieczorną „obiado-kolację”. Mój mąż co prawda dokłada sobie to niego smażoną kiełbasę ale ja wolę wersję warzywną.
Składniki:
2 średnie cukinie,
2 cebule,
2 papryki,
5 pieczarek
pomidory świeże lub z puszki,
sos sojowy – 2 łyżki
oliwa
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cukinię, papryki myjemy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy cebule pokrojone w talarki, pokrojoną paprykę, pieczarki i całość podsmażamy( około 4 minut) Następnie dodajemy pokrojone cukinie i dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut. Na koniec dodajemy pomidory i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dusimy całość jeszcze około 5 minut.
Ja lubię dania z warzywami, ale staram się tak je przygotowywać, aby nie były rozgotowane; przygotowuję je raczej ” al dente” bo wtedy warzywa lepiej smakują. ??
Ja dodaję podsmażoną, pokrojoną w paseczki pierś kurczaka. Ale zgadzam się – wersja bez mięsa jest równie pyszna 🙂
Też wolę wersję bez mięsa. Czasami posypuję wierzch parmezanem lub innym twardym serem i ziołami. Do tego bagietka i białe wino…chwilo trwaj. Pozdrawiam.
Asik – ten kurczak to faktycznie dobry pomysł, następnym razem zaproponuje go mężowi 🙂