Pomysł na takie babeczki zrodził się zupełnie przypadkiem. Dzieci moje, dodam dorosłe, lubią różne ciasta i ciasteczka z owocami. Kiedyś zachciało im się coś słodkiego a nie miałam w domu dużo owoców, było parę śliwek ( dosłownie z 6 sztuk). Na ciasto zdecydowanie za mało ( lubimy dużo owoców w cieście) ale pomysł z babeczkami okazał się strzałem w dziesiątkę. Wyszły pyszne babeczki z nadzieniem budyniowym i śliwkami.
Składniki:
30 dag mąki pszennej,
1 żółtko i jedno całe jajko,
1/3 szklanki cukru
1/2 margaryny,
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki mleka,
1/2 kg śliwek,
1 budyń waniliowy, śmietankowy,
mleko
Wykonanie:
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy. Następnie dodajemy żółtko, jedno całe jajko, mleko i wyrabiamy ciasto. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem i studzimy. Śliwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy, wykrawamy z niej koła na kształt foremki do babeczek i wykładamy do foremek – wysmarowanych tłuszczem ( olej, masło); następnie wkładamy do każdej foremki łyżkę budyniu i 1 śliwkę. Z drugiej części ciasta również wykrawamy koła na kształt foremek i przykrywamy nim babeczki – delikatnie zlepiamy brzegi foremek. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30/40 minut.
jakie malutkie cudeńka… pychotka 🙂
ale urocze ;]
Super pyszny pomysł z tą śliwką i budyniem:)
O, jakie ładne! Nie zechciałabyś może przypadkiem podrzucić mi kilku sztuk do domu przed pracą w poniedziałek? 😉
super, dodaje do listy 😀 fajna alternatywa ciasta ze slwkami
Ślicznie wyglądają. uwielbiam takie drobiazgi, szczególnie z budyniem… 🙂
Bardzo fajny pomysł 🙂