Krem z porów

Pory, brokuły, dynia, kalafior- w zasadzie codziennie można teraz robić pyszny warzywny krem. Zwłaszcza w chłodniejsze jesienne dni taka zupa to oczekiwany punkt programu. Tym razem w ulubionym sklepiku gospodarstwa rolnego zachwyciłam się porami i od razu dzielę się przepisem.

 

Krem z porów

Składniki:

2 duże pory (tylko białe części)

4 średnie ziemniaki

duża cebula

1,5l bulionu

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

łyżeczka majeranku

2-3 łyżki masła

3-4 łyżki śmietany


Wykonanie:

Bulion -oczywiście warzywny-  przygotowałam sama ze świeżych warzyw, ale można też użyć kostki albo koncentratu.

Masło rozpuścić na patelni, dodać przeciśnięty czosnek. Na tak przygotowanym tłuszczu podsmażamy  pory pokrojone w cienkie krążki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Przekładamy  wszystko do garnka, zalewamy  bulionem, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy  pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy wszystko kilkanaście minut, do miękkości ziemniaków. Miksujemy  dokładnie na gładki krem, dodajemy  śmietany.

Jeśli chcecie mieć pewność że krem będzie odpowiednio gęsty, tuż przed miksowaniem należy odlać nieco płynu z zupy. Zmiksować, po czym dolewać odłożony płyn do chwili uzyskania oczekiwanej gęstości.

Podawać gorący. Można dodać prażone migdały lub pestki dyni albo jak kto woli groszek ptysiowy.

Krem z porów

Krem z porów

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Gość
    5 stycznia
    Odpowiedz

    Skorzystałam z przepisu, krem miał wystarczyć na 2 dni, wystarczył tylko na dzisiaj… Masło sklarowałam zanim podsmażyłam na nim por, czosnek i cebulę. Dla wzmocnienia smaku dodałam 1/2 łyżeczki świeżej papryczki chilli. Śmietanę pominęłam (względy zdrowotne). Smakowity krem, wrócę do przepisu na pewno!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.