Pory, brokuły, dynia, kalafior- w zasadzie codziennie można teraz robić pyszny warzywny krem. Zwłaszcza w chłodniejsze jesienne dni taka zupa to oczekiwany punkt programu. Tym razem w ulubionym sklepiku gospodarstwa rolnego zachwyciłam się porami i od razu dzielę się przepisem.
Składniki:
2 duże pory (tylko białe części)
4 średnie ziemniaki
duża cebula
1,5l bulionu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżeczka majeranku
2-3 łyżki masła
3-4 łyżki śmietany
Wykonanie:
Bulion -oczywiście warzywny- przygotowałam sama ze świeżych warzyw, ale można też użyć kostki albo koncentratu.
Masło rozpuścić na patelni, dodać przeciśnięty czosnek. Na tak przygotowanym tłuszczu podsmażamy pory pokrojone w cienkie krążki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Przekładamy wszystko do garnka, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy wszystko kilkanaście minut, do miękkości ziemniaków. Miksujemy dokładnie na gładki krem, dodajemy śmietany.
Jeśli chcecie mieć pewność że krem będzie odpowiednio gęsty, tuż przed miksowaniem należy odlać nieco płynu z zupy. Zmiksować, po czym dolewać odłożony płyn do chwili uzyskania oczekiwanej gęstości.
Podawać gorący. Można dodać prażone migdały lub pestki dyni albo jak kto woli groszek ptysiowy.
Pyszna, prosta zupka. Takie lubię! 🙂
Pysznie wygląda ta zupka!:)
Skorzystałam z przepisu, krem miał wystarczyć na 2 dni, wystarczył tylko na dzisiaj… Masło sklarowałam zanim podsmażyłam na nim por, czosnek i cebulę. Dla wzmocnienia smaku dodałam 1/2 łyżeczki świeżej papryczki chilli. Śmietanę pominęłam (względy zdrowotne). Smakowity krem, wrócę do przepisu na pewno!