Rolada z indyka z pesto pietruszkowym i pieczarkami

Pesto z pietruszki, o którym już wcześniej pisałam tutaj wykorzystałam ostatnio do zrobienia smacznej rolady z indyka. Dodałam do tego podsmażone z cebulą pieczarki i obiad był gotowy.  Pesto z pietruszki dodało mięsu wyjątkowy aromat a w połączeniu z pieczarkami było dodatkowo smaczne. Takie mięso można jeść na ciepło do obiadu jak też jako wędlinę do kanapki, ale mamy wtedy pewność, że jemy mięso a nie wyrób mięso podobny.

Rolada z indyka z pesto pietruszkowym i pieczarkami

Składniki:

Pierś z indyka około 1 kg,

Pesto z pietruszki – 3 łyżki, (po przepis zapraszam tu)

25 dag pieczarek

1 duża cebula,

Sól, pieprz,

Olej do smażenia

Wykonanie:

Filet z indyka przekrawamy wzdłuż (nie  do końca)  tak aby powstał duży płat mięsa.  Pieczarki obieramy, kroimy na ćwiartki. Na patelni podsmażamy na tłuszczu pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pieczarki. Następnie delikatnie tłuczemy mięso (najlepiej przez folię),  doprawiamy solą, pieprzem i smarujemy pesto.

Na tak przygotowane mięso nakładamy podsmażone pieczarki i zwijamy w rulon. Ja robię to tak, że nakładam rozbity filet z nadzieniem na przeĽroczystą folię spożywczą, następnie delikatnie zwijam mięso z folią, dość ciasno. Tak  przygotowaną roladę zawijam  jeszcze w folię aluminiową , wkładam do naczynia żaroodpornego, podlewam wodą.

Tak zawinięte i przygotowane mięso pieczemy w tem. 200 stopni około  50 minut. Po tym czasie wyjmuję mięso z dwóch folii, podlewam powstałym sosem   i zapiekam jeszcze około 15 minut. Upieczone roladki kroimy w plastry i podajemy z ryżem.

Rolada z indyka z pesto pietruszkowym i pieczarkami

Rolada z indyka z pesto pietruszkowym i pieczarkami

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 2 grudnia
    Odpowiedz

    wspaniały przepis…uwielbiam pesto…mięso z jego dodatkiem będzie soczyste i niezwykle aromatyczne…

  2. 2 grudnia
    Odpowiedz

    Nie mialam pomyslu na jutrzejszy obiad… no i prosze! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.