Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie

Przepis ten przygotowałam dla Was z myślą o świętach, ale nie tylko. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom serników, jest wilgotny, z orzeĽwiającą nutą pomarańczy. Bez obaw możecie zaserwować taki sernik nawet najbardziej wybrednym gościom.

Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie

Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie

Składniki (na dużą blachę 20x40cm):

Czekoladowy spód:

110g mąki pszennej

3 łyżki kakao

10 dag masła

 2 żóltka

10 dag cukru pudru

Masa serowa:

2kg twarogu (ja używam zwykłego twarogu, nie z wiaderka)

8 jajek

2 szklanki cukru

1 serek waniliowy

1 duży budyń (rodzinne opakowanie ok 66g)

1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy

otarta skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny

Wykonanie:

 Wszystkie składniki na spód ugniatamy na ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

Pomarańczę i cytrynę sparzamy, a następnie ścieramy z nich skórkę. Jeżeli używamy takiego twarogu jak ja – niemielonego – należy go lekko zmielić w malakserze. Następnie wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w dużej misie i wszystkie razem łączymy ze sobą przy pomocy miksera. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę wyłożoną ciastem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy ok 70 min, pod kratkę z ciastem wkładamy naczynie z wodą, aby parowała w trakcie pieczenia. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie otwierając go zostawiamy w nim sernik do ostudzenia na ok. 30-40min. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, można także wstawić je na noc do lodówki aby 'stężało’. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą i dekorujemy kawałami świeżej pomarańczy.

Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie

Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 9

  1. 16 grudnia
    Odpowiedz

    mniam, jaki pyszny i to bez masła…
    zapisuję przepis!

  2. 16 grudnia
    Odpowiedz

    robiłam ostatnio bardzo podobny, to połączenie smaków jest przepyszne 🙂

  3. kuchnia_breni
    17 grudnia
    Odpowiedz

    Oj tak, jest pyszny, wyrośnięty i w sam raz do kawki 🙂

  4. 18 grudnia
    Odpowiedz

    Ale świątecznie u Ciebie się zrobiło 🙂 sernik wygląda pysznie 🙂

  5. molly
    21 grudnia
    Odpowiedz

    A czy budyń ma być ugotowany czy proszek? Bo trochę mnie zdziwiło to 660g (ponad pół kilo!) budyniu. A ugotowanego nigdy do sernika nie dodawałam (ani w żadnym przepisie nie widziałam).

  6. kuchnia_breni
    22 grudnia
    Odpowiedz

    Nie ugotowany tylko w proszku 🙂

  7. kuchnia_breni
    23 grudnia
    Odpowiedz

    I oczywiście nie 660 tylko 66, przepraszam za tak znaczącą literówkę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.