Paszteciki z farszem pieczarkowym

?Takie paszteciki to proste, szybkie a zarazem pyszne danie do czystego barszczyku na świąteczny stół. Naprawdę nie wymagają wielkiego wysiłku i   potrzeba niewiele czasu aby je przygotować. Ja przygotowuję takie paszteciki w wersji z kapustą kiszoną i pieczarkami lub z samymi pieczarkami. Jedne i drugie są pyszne. Poza tym takie paszteciki będą dobre na sylwestrowe i karnawałowe przyjęcia. Polecam

Paszteciki z farszem pieczarkowym

Paszteciki z farszem pieczarkowym

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego,

60dag pieczarek,

1 duża cebula,

3 ząbki czosnku

Sól pieprz,

2 łyżki masła ,

Jajko

Wykonanie

Przygotowujemy farsz: pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na małe ćwiartki. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę i czosnek ( na małym ogniu aby czosnek się nie przepalił – będzie gorzki).  Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy około 20 minut ( musi wyparować woda). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto francuskie można kupić zarówno mrożone jak też tylko schłodzone. Nie ma znaczenia jakie kupimy bo każde jest dobre. Takie ciasto rozmrażamy ( jeśli było zamrożone), następnie lekko wałkujemy na stolnicy. Ciasto francuskie kroimy  w pasy o szerokości mniej więcej10 cm. Farsz  nakładamy równomiernie na pasach ciasta, tak żeby zajmował około7 cm, a  następnie delikatnie zwijamy paszteciki. Ciasto które nie ma farszu pozwoli na sklejenie i zamknięcie pasztecików.  Zwinięte rulony kroimy w takiej wielkości jak lubimy. Ja lubię kiedy pasztecik nie jest zbyt duży, taki na dwa gryzy.  Każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym jajkiem, Układamy  na blachę wyłożoną papierem, do pieczenia i smarujemy rozbitym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do tem. 180 stopni, wkładamy paszteciki i pieczemy około 30 minut.

Paszteciki z farszem pieczarkowym

Paszteciki z farszem pieczarkowym

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 18 grudnia
    Odpowiedz

    Uwielbiam je, moje dzieci lubią i na pewno zrobię w najbliższym czasie.

  2. 31 grudnia
    Odpowiedz

    Delikatne, francuskie, piękne 🙂
    dziękuje za dodanie się do mojej krokiecikowej akcji 🙂
    Życze kolejnych wspaniałych pomysłów i pięknego nowego roku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.