Ciasto WZ-tka

Jeśli lubicie takie mocno czekoladowe ciasta z kremem, to jest to idealna propozycja dla Was. WZ-tka to ciasto klasyczne ale i bardzo eleganckie więc z powodzeniem może np. zastąpić tort urodzinowy lub po prostu być wyśmienitym deserem świątecznym.

Ciasto WZ-tka

Składniki:

 25dag cukru,

6 jaj ,

7 dag mąki ziemniaczanej(ok 4 łyżki)

6 dag kakao ,

Płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Bita śmietana:

500g śmietany 36 % ,

1 cukier waniliowy ,

2 łyżki cukru pudru,

śmietan fix  – 2 opakowania

Polewa:

100g gorzkiej czekolady

3 łyżki mleka

Wykonanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie  dodajemy cukier, żółtka i ubijamy jeszcze chwile.  Po ubiciu jajek na gładką masę dodajemy mąkę,  kakao i łyżeczkę proszku do pieczenia – wszystko dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy ciasto 1/2 godz.

Ubijamy śmietanę kremówkę a w trakcie wsypujemy do niej wymieszane razem: cukier puder, cukier waniliowy, śmietan fix.

Upieczony i wystudzony biszkopt kakaowy przekrawamy  na pół i na spód nakładamy bitą  śmietanę.  Następnie przykrywamy drugim ciastem. Czekoladę roztapiamy w garnuszku z mlekiem, po ostudzeniu wylewamy polewę czekoladową na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Ciasto WZ-tka

Ciasto WZ-tka

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 9

  1. 23 grudnia
    Odpowiedz

    Robiłam kiedyś to ciasto, ale mi nie wyszło 🙁 muszę spróbować wg Twojej recepty 🙂

  2. Iza
    18 grudnia
    Odpowiedz

    Witam, jakie wymiary foremki do tego przepisu?

  3. Brenia
    19 grudnia
    Odpowiedz

    Foremka o wymiarach ok 25x30cm

    • ewa
      26 listopada
      Odpowiedz

      Tylko 7 dkg mąki ziemniaczanej??????????bez mąki pszennej??????

      • Breni
        26 listopada
        Odpowiedz

        tak, w tym cieście jest tylko mąka ziemniaczana oraz kakao.

  4. Ewanda9
    5 grudnia
    Odpowiedz

    Ciasto wyszło super! Troszkę tylko namoczyłam ponczem, żeby było bardziej aromatyczne. Wyszło mi 12 porcji. Dodaję do swoich przepisów. Dzięki 🙂

  5. Ewanda9
    5 grudnia
    Odpowiedz

    Ciasto bardzo udane, super !!! Namoczyłam je tylko ponczem. Polecam.
    Dodaje je do swoich popisowych przepisów. Dziękuję za przepis 🙂

  6. Brenia
    5 grudnia
    Odpowiedz

    ja też dziękuję 🙂 Cieszę się, że ciasto wyszło i smakowało 🙂 Pozdrawiam !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.