Tarta z jabłkami to wspaniały, prosty i szybki deser. Wystarczy zagnieść ciasto, dołożyć jabłka z cynamonem i do pieca. Podczas pieczenia takiej pyszności w domu pachnie cynamonem i od razu poprawia się nam nastrój. Ja dodałam jeszcze do upieczonej tarty karmel i to już dopełniło słodyczy i smaku. Koniecznie spróbujcie bo jest warta grzechu.
Przepis na ciasto:
2 żółtka
Szczypta soli,
1,5 szklanki mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
trochę ciepłego mleka – 2 łyżki,
pół szklanki cukru,
Nadzienie:
1 kg jabłek,
3 łyżki cukru,
1 cukier waniliowy,
Łyżka cynamonu,
1 opakowanie gotowego karmelu
Wykonanie:
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu zawijamy ciasto w folię i wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
Jabłka myjemy i kroimy na małe ćwiartki. W misce mieszamy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Następnie układamy na ciasto jabłka, posypujemy je mieszanką z cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około 1/2 godz.
Po wyjęciu polewamy karmelem i czekamy aż się tarta ostudzi.
Wygląda przepięknie!! Kocham tarty z jabłkami!! 🙂
APETYCZNA:)
mmm.. co za smakowitości!
Mniaaam – wygląda bardzo apetycznie, a ten karmel na wierzchu cudo!:-)
Cieszę się, że się podoba 🙂