To propozycja dla wszystkich, którzy lubią tradycyjne mielone, a chcieliby je trochę urozmaicić. Moja rodzina lubi takie pieczenie z mięsa mielonego bo przygotowuję je najczęściej z jakąś wkładką (pieczarkami, grillowanymi warzywami, itd..). Dzisiaj proponuję pieczeń z farszem z sera mozarella i suszonych pomidorów. Polecam bo świetnie smakuje jako danie obiadowe jak też jako wędlina na zimno.
Składniki:
80 dag mięsa mielonego ( wieprzowego, wieprzowo-wołowego), ja zrobiłam z mielonej szynki wieprzowej
2 jajka,
2 ząbki czosnku,
Kilka plastrów suszonych pomidorów,
Około 20 dag sera mozarella
2-3 łyżki otrębów ( owsianych, pszennych)
Sól, pieprz,
Tymianek, kminek ( zioła takie jakie lubimy),
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Mięso mielone kupujemy gotowe a najlepiej kupujemy kawałek mięsa i sami mielimy. Do mięsa mielonego dodajemy wyciśnięty czosnek, jajka, sól, pieprz, otręby owsiane/pszenne i dokładnie mieszamy (najlepiej ręcznie) aby wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowaną masę mięsną przekładamy na deskę i rozkładamy na kształt placka, na który układamy na środku, wzdłuż kawałki suszonych pomidorów i pokrojony w dłuższe plastry ser mozarella. Całość delikatnie zwijamy i formujemy długi wałek mięsa, następnie obsypujemy go bułką tartą i ziołami. Gotowe mięso przekładamy do rondla, podlewamy 2 łyżkami oliwy i wodą (około 1/2 szklanki) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 1,5 godz. W trakcie podlewamy mięso sosem z pieczenia.
Musi fantastycznie smakować…:)!
Twoja pieczeń świetnie szła by w parze z moim chlebkiem:-). Dziekuję za odwiedziny!
ojej ale zgłodniałam teraz!! A przed chwilą zjadłam wielką porcję obiadu !! 😉
Świetny pomysł. Muszę koniecznie spróbować go zrobić:)
Dzięki, polecam 😉