Pieczeń z mięsa mielonego faszerowana serem i suszonymi pomidorami

 To propozycja dla wszystkich, którzy lubią tradycyjne mielone, a chcieliby je trochę urozmaicić. Moja rodzina lubi takie pieczenie z mięsa mielonego bo przygotowuję je najczęściej z jakąś wkładką (pieczarkami, grillowanymi warzywami,  itd..). Dzisiaj proponuję pieczeń z farszem z sera mozarella i suszonych pomidorów. Polecam bo świetnie smakuje jako danie obiadowe jak też jako wędlina na zimno.

Pieczeń z mięsa mielonego faszerowana serem i suszonymi pomidorami

Składniki:

80 dag mięsa mielonego ( wieprzowego, wieprzowo-wołowego), ja zrobiłam z mielonej szynki wieprzowej

2 jajka,

2 ząbki czosnku,

Kilka plastrów suszonych pomidorów,

Około 20 dag sera mozarella

2-3 łyżki otrębów ( owsianych, pszennych)

Sól, pieprz,

Tymianek, kminek ( zioła takie jakie lubimy),

2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Mięso mielone kupujemy gotowe a najlepiej kupujemy kawałek mięsa i sami mielimy. Do mięsa mielonego dodajemy wyciśnięty czosnek, jajka, sól, pieprz, otręby owsiane/pszenne  i dokładnie mieszamy (najlepiej ręcznie) aby wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowaną masę mięsną przekładamy na deskę i rozkładamy na kształt placka, na który układamy na środku,  wzdłuż kawałki suszonych pomidorów i pokrojony w dłuższe plastry ser mozarella. Całość delikatnie zwijamy i formujemy długi wałek mięsa, następnie obsypujemy go bułką tartą i ziołami. Gotowe mięso przekładamy do rondla, podlewamy 2 łyżkami oliwy i wodą (około 1/2 szklanki) i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 1,5 godz. W trakcie podlewamy  mięso  sosem z pieczenia.

Pieczeń z mięsa mielonego faszerowana serem i suszonymi pomidorami

Pieczeń z mięsa mielonego faszerowana serem i suszonymi pomidorami

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. 17 stycznia
    Odpowiedz

    Twoja pieczeń świetnie szła by w parze z moim chlebkiem:-). Dziekuję za odwiedziny!

  2. 17 stycznia
    Odpowiedz

    ojej ale zgłodniałam teraz!! A przed chwilą zjadłam wielką porcję obiadu !! 😉

  3. 18 stycznia
    Odpowiedz

    Świetny pomysł. Muszę koniecznie spróbować go zrobić:)

  4. kuchnia_breni
    22 stycznia
    Odpowiedz

    Dzięki, polecam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.