Jest to proste danie do wykonania ale jednocześnie urozmaicone i smaczne. Puree z groszku okazało się być wyjątkowym i fajnym dodatkiem do ryby. Moje dzieci lubią groszek w wersji na surowo lub jako dodatek do zupy jarzynowej ale były miło zaskoczone połączeniem groszku i ryby. Polecam spróbujcie, też będziecie miło zaskoczeni.
Składniki ( 4 porcje):
ok 300g filetu świeżego z dorsza
250g zielonego groszku – może być mrożony
1 mała cebula,
1 kostka czosnkowa,
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
śmietana 12%
masło
sok z 1 cytryny
Wykonanie
Rybę oczyszczamy – ze skóry i ości ( o ile są ), myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, kostką czosnkową, sokiem z cytryny i odkładamy na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce.
W garnku gotujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej groszek , gotujemy około 10 minut, tak aby groszek się nie rozgotował. W między czasie na patelni, na maśle szklimy drobno posiekaną cebulę.
Odcedzamy ugotowany groszek, dodajemy usmażoną cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku i łyżkę śmietany. Miksujemy blenderem na gładką masę; doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy ryż w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu – ja gotuję trochę krócej bo nie lubię rozgotowanego ryżu.
Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym i rozgrzewamy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy rybę i obsmażamy po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerzu wykładamy ciepłe purre, na to dajemy 2 łyżki ryżu a na wierzch usmażoną rybę. Kropimy całość sokiem z cytryny i podajemy.
Jakie apetyczne danie i zdjęcia!!!mniam
Pięknie wygląda na tym zielonym puree 🙂
jak się cieszę, że do Ciebie zajrzałam – Twój dorsz mnie zaintrygował i pewnie zrobię wg Twojego przepisu, koniecznie na groszku 🙂 dzięki za inspirację 🙂
Nie ma za co, cieszę się 🙂