Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami więc czas pomyśleć o tradycyjnych potrawach.
W moim rodzinnym domu jednym z najważniejszych wypieków była babka, ale obowiązkowo tradycyjna drożdżowa z rodzynkami. Mama robiła parę sztuk bo chętnych na nią było wielu.
Moje dzieci też przyzwyczajone są do tego, że na stole wielkanocnym musi być babka drożdżowa i śniadanie wielkanocne zaczynają właśnie od babki. Dzisiejsza moja propozycja na babkę jest prosta i szybka do wykonania a babka jest pyszna i pulchna.
Składniki:
4 szklanki mąki
4 dag drożdży,
7 łyżek cukru,
1 ½ szklanki mleka,
1 mały cukier waniliowy,
3 żółtka
Garść rodzynek,
Wykonanie
Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut). Rodzynki zalewamy gorącą wodą, mieszamy, chwilę trzymamy w wodzie a następnie odcedzamy na sitku.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem aż będą puszyste. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy utarty cukier z żółtkami, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy około 8 min. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem, przekładamy ciasto do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-30 minut.
Dziękuję 🙂
ach te baby, po nich można poznać że Wielkanoc tuż tuż
Cudo Breniu:)
komentarz nowy blabla
testowy
test2
Nic nie zastąpi babki drożdżowej! Pozdrawiam.
Ojej. Nie wiem, dlaczego jeszcze nigdy nie piekłam takiej tradycyjnej, zwykłej drożdżowej baby 🙂
Być może dlatego, że nie było u nas nigdy w domu takiej tradycji?
Ale Twoja jest super 🙂
A gdzie masło roztopione?
Po ostatnim wyrobieniu wlać masło, wyrobić i dodać….rodzynki? pasemka suszonej moreli?…itd..