Rolada z ciasta marchewkowego z kremem mascarpone


Jeśli nie macie za wiele czasu na przygotowanie ciast na święta to przychodzę z pomysłem na pyszną roladę z ciasta marchewkowego. Jest prosta i szybka do przygotowania.
Dodanie do ciasta  trochę przyprawy piernikowej i cynamonu, powoduje, że ciasto pachnie świętami. Krem mascarpone i konfitura z czarnej porzeczki dodają wyjątkowego koloru i smaku

Składniki

3/4 szklanki mąki pszennej,

2 starte na małych oczkach marchewki,

3/4 szklanki  cukru,

2 łyżki  oleju,

2 jajka,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1/2  łyżeczki sody,

1 łyżeczka cynamonu,

1/2   łyżeczki przyprawy piernikowej,

Krem

250 g serka mascarpone,
100 ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
Konfitura z czarnej porzeczki

Wykonanie

Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na małych oczkach i wyciskamy z soku.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę,  cynamon, przyprawę do piernika, szczyptę soli i mieszamy wszystko.

W misce lub mikserze ubijamy jajka do białości,  dodajemy po trochę cukru i ubijamy nadal aż masa będzie gęsta, kremowa. Następnie wlewamy w trakcie ubijania   olej i ubijamy delikatnie.
Dodajemy do masy, marchew i mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy mąkę z dodatkami i mieszamy delikatnie.

Do formy na ciasto ( 25/33) wykładamy papier do pieczenia, przelewamy masę i pieczemy około 25  minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Na ścierce kuchennej posypujemy przez sitko cukier puder.
Wyjmujemy ciasto z formy ido góry dnem na ścierkę z cukrem i składamy/rolujemy.  Studzimy.
Przygotowujemy krem.

Serek mascarpone, śmietankę ( muszą być zimne ) i cukier puder ubijamy.

Na wystudzone ciasto dajemy konfiturę z czarnej porzeczki, następnie krem z mascarpone  ( część zostawiamy na posmarowanie wierzchu). Ponownie zwijamy, smarujemy z  wierzchu resztą kremu i dajemy do lodówki na co najmniej godzinę.

Na wierzch ciasta dajemy żurawinę, płatki migdałów, co tam lubmy.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.