Focaccia to pyszne włoskie pieczywo z różnymi dodatkami. Jak jestem we Włoszech to zajadam się bo jest tam doskonała.
Dziś mam dla Was przepis na puszystą i mięciutką focaccie bez długiego wyrabiania. Tu ważne jest składanie ciasta a następnie całonocne przechowywanie w lodówce. Dodatki mogą być różne od pesto, pomidorki, rozmaryn czy szałwię, tymianek, oliwki, co tam lubimy.
Najlepsza jest jeszcze ciepła z oliwą czy pesto domowej roboty.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki typ 00,
1 łyżeczka soli
5 g świeżych drożdży,
350 ml wody w tem. pokojowej,
20 ml oliwy z oliwek,
Dodatki:
Oliwa do skropienia focacci,
gruboziarnista sól,
Listki rozmarynu, pomidorki,
Wykonanie
W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, do połączenia.
Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie składamy ciasto i ponownie przykrywamy i ostawiamy na 30 minut. Tak robimy jeszcze 3 razy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do naczynia posmarowanego oliwą, przykrywamy folią spożywczą i dajemy do lodówki na noc ( 12 godz).
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Blaszkę gdzie będziemy piec wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Przekładamy ciasto na blaszkę i delikatnie rozciągamy. Następnie składamy na trzy i odwracamy na drugą stronę i ponownie delikatnie rozciągamy. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godz.
Nagrzewamy piekarnik do 220°C. U mnie był z termoobiegiem.
Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą i robimy wgłębienia. Dajemy na wierzch pomidorki, listki rozmarynu, sól, gruboziarnistą – można pesto dać lub oliwki, co tam lubimy.
Pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut.








Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz