Cynamonki z polewą malinową

Jesień to czas na cynamonki. Można je piec cały rok ale jesienią i zimą smakują wyjątkowo. Zapach unoszący się w trakcie pieczenia to miód na serce.

Dziś cynamonki odrywane z kremem malinowym. Bardzo puszyste, delikatne, aromatyczne a polewa malinowa dodaje świeżości. 


Składniki na
formę o średnicy 35 cm :

400 g  mąki pszennej,

150 ml mleka,

2 jajka,

3 łyżki cukru,

80  g miękkiego masła,

30 g świeżych drożdży,

szczypta soli,

Masa cynamonowa:

70 g miękkiego  masła,

4 łyżki cukru,

3 łyżki cynamonu,

Polewa malinowa:

½ szklanki musu malonowego,

150 g serka mascarpone

Pistacje

1 żółtko i łyżka mleka do smarowania

Wykonanie

Mleko podgrzewamy delikatnie, zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i szczyptę soli. Mieszamy, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu  aby zaczyn wyrósł.

Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, jajka i mieszamy i wyrabiamy około 4 minut. Następnie dodajemy miękkie masło i wyrabiamy nadal aż ciasto będzie miękkie i elastyczne – około 10 minut. Przykrywamy ciasto i zostawiamy w ciepłym miejscu aż wyrośnie – około godziny.

Cynamon ucieramy  z cukrem i masłem.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Na stolicy podsypujemy mąkę, wykładamy wyrośnięte ciasto i  formujemy z niego prostokąt.
Smarujemy masą cynamonową i składamy w rulon. Kroimy 8-10  pasków o szerokości 4 cm i układamy, wierzchem z pastą cynamonową,  w formie wyłożonej papierem do pieczenia . Zostawiamy roladki na około 30 minut aby wyrosły. Smarujemy żółtkiem z mlekiem.

Pieczemy około 30  minut aż będą rumiane.

Mascarpone ucieramy z musem malinowym i smarujemy po wierzchu cynamonek. Na koniec posypujemy pistacjami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.