Niech żyje lato ! Tak mogę zacząć ten wpis. Jest to najlepszy czas na pomidory, cukinie, paprykę, dynię inne warzywa i świeże zioła.
Jeśli lubicie takie letnie potrawy z warzywami to dziś przepis na pyszne danie z ich udziałem. Do tego moja ulubiona burrata.
Składniki
1 średnia cukinia,
2 garście pomidorków koktajlowych,
Burrata,
2 łyżki pistacji,
Sól, pieprz, ząbek czosnku,
Sos balsamico,
Oliwa,
Świeże listki mięty, bazylii, tymianku,
Wykonanie
Cukinię myjemy i kroimy w paski.
Pomidorki myjemy.
Na blaszce gdzie będziemy piec warzywa dajemy papier do pieczenia, układamy cukinię, pomidorki, na to dajemy świeże zioła, wyciśnięty czosnek i polewamy oliwą, balsamico i doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.
W płaskiej misce/talerzu układamy upieczone warzywa. Dodajemy burratę, listki mięty, bazylii, polewamy oliwą i posypujemy rozgniecionymi pistacjami.
Przed samym podaniem rozdrabniamy burratę i polewamy jeszcze sosem balsamico. Do tego dobre będą grzanki lub pieczone ziemniaczki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz