Łosoś ze szparagami w kremowym, śmietanowym sosie
Łosoś i szparagi to doskonały i bardzo pyszny duet. Teraz mamy pełnię sezonu na szparagi więc zachęcam do zrobienia dania iście królewskiego. Łosoś jest soczysty, aromatyczny a sos bardzo kremowy. Szparagi i pomidorki dodają kolorów i wyjątkowego smaku.
Składniki
Filet z łososia – około 600 g,
Pęczek zielonych szparagów,2 ząbki czosnku,
1 mała cebula,
Szklanka śmietanki 36 %,
sok z cytryny,Pomidorki koktajlowe,
Świeży koperek,
Sól, pieprz cytrynowy,
Wykonanie
Filet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy w kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki.Na patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy i podsmażamy kawałki łososia po 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy łososia na talerz i na tej samej patelni dodajemy oliwę, pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażamy.
Następnie dodajemy łososia, śmietankę, pomidorki przekrojone na pół, szparagi i dusimy na małym ogniu wszystko około 7 minut. Na koniec dodajemy obficie pokrojony koperek, mieszamy.
Podajemy z makaronem lub ryżem i skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy jeszcze koperkiem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz