Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym

Tak jak mazurek, tak biała kiełbasa jest tradycyjnym wielkanocnym. Można ją dodać do żurku, ugotować, podsmażyć lub zapiec w sosie chrzanowym. Jest prosta i szybka do przygotowania a smakuje wybornie.

Składniki:

4-5  białych surowych kiełbas,

1  łyżka majeranku,

4 średnie cebule,

Masło klarowane,

2 łyżki majonezu,

1 łyżka chrzanu, może być ze słoiczka,

1/3 szklanki śmietanki 30 %

Sól, pieprz

Wykonanie

Kiełbasy zagotowujemy w gorącej wodzie 2 minuty.

Nacinamy kiełbasę po jednej stronie i podsmażamy na patelni na maśle klarowanym. Jak będą rumiane odkładamy na talerz i dodajemy na patelnię cebulę pokrojoną w piórka, sól, pieprz, łyżkę majeranku i smażymy na małym ogniu aż cebula będzie szklista. Dodajemy majonez, chrzan, śmietankę i dusimy 2 minuty.

Do półmiska, gdzie będziemy piec, dajemy podsmażoną cebulę i na nią kiełbasy..

Wcześniej nagrzewamy piekarnik  do 200  stopni i pieczemy kiełbaski  około 15- 20  minut.

Podajemy z chlebem lub ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.