Krewetki w sosie słodko pikantnym z mango

Pyszne i szybkie do przygotowania danie kuchni orientalnej, z krewetkami, aromatycznym orientalnym sosem i orzeźwiającym mango.

Jeśli przygotujecie sobie wszystkie składniki, to zrobienie kolacji a nawet obiadu nie zajmie dużo czasu a smakować będzie rewelacyjnie.

Składniki:

400 g krewetek świeżych,

3 ząbki czosnku,

Łyżka sosu rybnego,

Łyżka sosu ostrygowego,

Kawałek papryczki chilli,

3 cm korzenia imbiru,

1 mango,

1 mała cukinia,

4 łyski słodkiego sosu chilli,

Oliwa do smażenia,

Świeże liście kolendry,

½  łyżeczki mąki ziemniaczanej,

Ryż gotowany w na sypko

Wykonanie:

Krewetki myjemy, obieramy ze skorupek, oczyszczamy i wkładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.

Czosnek wyciskamy,  papryczkę chilli kroimy w paski, imbir ścieramy na tarce. Mango kroimy w kostkę. Cukinię też kroimy w kostkę.

W misce przygotowujemy sos: dodajemy sos rybny, ostrygowy, starty imbir, czosnek, sos chilli, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z ¼ szklanki wody i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy krewetki i podsmażamy około minuty. Następnie wlewamy sos, dodajemy mango, cukinię   i gotujemy około   3  minuty.

Ryż gotujemy na sypko. Do ugotowanego dodajemy łyżeczkę masła i widelcem mieszamy.

Krewetki wykładamy na talerz/miskę, dodajemy ryż, posypujemy posiekaną kolendrę, szczypiorkiem, chilli   i skrapiamy sokiem z limonki.

Krewetki wykładamy na talerz/miskę, dodajemy ryż, posypujemy posiekaną kolendrę, szczypiorkiem, chilli   i skrapiamy sokiem z limonki.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.