Pyszne i szybkie do przygotowania danie kuchni orientalnej, z krewetkami, aromatycznym orientalnym sosem i orzeźwiającym mango.
Jeśli przygotujecie sobie wszystkie składniki, to zrobienie kolacji a nawet obiadu nie zajmie dużo czasu a smakować będzie rewelacyjnie.
Składniki:
400 g krewetek świeżych,
3 ząbki czosnku,
Łyżka sosu rybnego,
Łyżka sosu ostrygowego,
Kawałek papryczki chilli,
3 cm korzenia imbiru,
1 mango,
1 mała cukinia,
4 łyski słodkiego sosu chilli,
Oliwa do smażenia,
Świeże liście kolendry,
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej,
Ryż gotowany w na sypko
Wykonanie:
Krewetki myjemy, obieramy ze skorupek, oczyszczamy i wkładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
Czosnek wyciskamy, papryczkę chilli kroimy w paski, imbir ścieramy na tarce. Mango kroimy w kostkę. Cukinię też kroimy w kostkę.
W misce przygotowujemy sos: dodajemy sos rybny, ostrygowy, starty imbir, czosnek, sos chilli, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z ¼ szklanki wody i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy krewetki i podsmażamy około minuty. Następnie wlewamy sos, dodajemy mango, cukinię i gotujemy około 3 minuty.
Ryż gotujemy na sypko. Do ugotowanego dodajemy łyżeczkę masła i widelcem mieszamy.
Krewetki wykładamy na talerz/miskę, dodajemy ryż, posypujemy posiekaną kolendrę, szczypiorkiem, chilli i skrapiamy sokiem z limonki.
Krewetki wykładamy na talerz/miskę, dodajemy ryż, posypujemy posiekaną kolendrę, szczypiorkiem, chilli i skrapiamy sokiem z limonki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz