Crox wheel” czyli pyszne rollsy z ciasta francuskiego z kremem pistacjowym

Chrupiące rollsy z ciasta francuskiego z kremem pistacjowym to ostatnimi czasy hit w kawiarniach w różnych częściach świata, w tym i w Polsce. Na świecie znane są jako „ crox wheel”. Są nadziewane różnymi smakami, w tym chyba najpopularniejszym, krem pistacjowym.

Dziś mam dla was przepis jak można w domu zrobić  takie cudeńka i przenieść się do słodkiego raju. Potrzebne będą ringi bo w nich piecze się zwinięte paski ciasta francuskiego. Można bez ringów piec ale nie będą tak równe. Weekend przed nami więc do dzieła !

Składniki

2 opakowania ciasta francuskiego,

200 g serka mascarpone,

4 łyżki pasty pistacjowej,

1 szklanka śmietanki 30 %

Frużelina malinowa:

100 g malin,

1łyżka cukru,

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie

2 opakowania ciasta francuskiego  wyjmujemy z lodówki i zostawiamy chwilę aby zmiękło. Rozkładamy  1 kawałek ciasta a następnie drugi dokładamy i łączymy  je razem mniejszymi bokami. Nie zdejmujemy z nich papieru do pieczenia. Powstanie długi kawałek ciasta francuskiego na oryginalnych papierach.

Kroimy paski grubości ringów, zwijamy w rulon i dajemy do zamrażarki.

W międzyczasie przygotowujemy frużelinę malinową. Ja miałam mrożone maliny ale mogą być świeże. Maliny zagotowujemy z cukrem i dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Gotujemy razem około 3 minuty. Studzimy.

Na blaszce do pieczenia pokrytej  papierem  do pieczenia układamy ringi. Wyjmujemy ciasto francuskie z zamrażarki i  delikatnie rozwijamy. Każdy kawałek ciasta zwijamy w rulon ale nie za ciasno, powinny być przerwy między zwijanym ciastem. Układamy ciasto do ringów i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy około 40 minut aż ciasto będzie rumiane. Studzimy gotowe.

Krem pistacjowy:

Rozbijamy ser mascarpone z 3 łyżkami pasty pistacjowej  ( pamiętajmy aby obydwa składniki miały tą sama temperaturę). Potrzebne będą nam dwa rękawy bo w jednym umieszczamy krem pistacjowy a w drugim frużelinę malinową. Końcówki powinny być z tylkami do nadziewania. Nadziewamy wystudzone  ciasta kremem pistacjowym i frużeliną malinową.

Śmietankę rozgrzewamy i dodajemy łyżkę pasty pistacjowej. Lekko studzimy i polewamy ciasta. Posypujemy rozdrobnionymi pistacjami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.