Chrupiące rollsy z ciasta francuskiego z kremem pistacjowym to ostatnimi czasy hit w kawiarniach w różnych częściach świata, w tym i w Polsce. Na świecie znane są jako „ crox wheel”. Są nadziewane różnymi smakami, w tym chyba najpopularniejszym, krem pistacjowym.
Dziś mam dla was przepis jak można w domu zrobić takie cudeńka i przenieść się do słodkiego raju. Potrzebne będą ringi bo w nich piecze się zwinięte paski ciasta francuskiego. Można bez ringów piec ale nie będą tak równe. Weekend przed nami więc do dzieła !
Składniki
2 opakowania ciasta francuskiego,
200 g serka mascarpone,
4 łyżki pasty pistacjowej,
1 szklanka śmietanki 30 %
Frużelina malinowa:
100 g malin,
1łyżka cukru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie
2 opakowania ciasta francuskiego wyjmujemy z lodówki i zostawiamy chwilę aby zmiękło. Rozkładamy 1 kawałek ciasta a następnie drugi dokładamy i łączymy je razem mniejszymi bokami. Nie zdejmujemy z nich papieru do pieczenia. Powstanie długi kawałek ciasta francuskiego na oryginalnych papierach.
Kroimy paski grubości ringów, zwijamy w rulon i dajemy do zamrażarki.
W międzyczasie przygotowujemy frużelinę malinową. Ja miałam mrożone maliny ale mogą być świeże. Maliny zagotowujemy z cukrem i dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Gotujemy razem około 3 minuty. Studzimy.
Na blaszce do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia układamy ringi. Wyjmujemy ciasto francuskie z zamrażarki i delikatnie rozwijamy. Każdy kawałek ciasta zwijamy w rulon ale nie za ciasno, powinny być przerwy między zwijanym ciastem. Układamy ciasto do ringów i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy około 40 minut aż ciasto będzie rumiane. Studzimy gotowe.
Krem pistacjowy:
Rozbijamy ser mascarpone z 3 łyżkami pasty pistacjowej ( pamiętajmy aby obydwa składniki miały tą sama temperaturę). Potrzebne będą nam dwa rękawy bo w jednym umieszczamy krem pistacjowy a w drugim frużelinę malinową. Końcówki powinny być z tylkami do nadziewania. Nadziewamy wystudzone ciasta kremem pistacjowym i frużeliną malinową.
Śmietankę rozgrzewamy i dodajemy łyżkę pasty pistacjowej. Lekko studzimy i polewamy ciasta. Posypujemy rozdrobnionymi pistacjami.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz