Dla wielbicieli brukselki i ziemniaków mam dziś przepis na pyszne danie. Mamy właśnie sezon na te warzywa więc jeśli szukacie pomysłu na obiad czy ciepłą kolację to przychodzę z pomocą. Dania z sezonowymi warzywami teraz w okresie zimowym są najlepsze. Dodatkiem jest tu ser gorgonzola, który zapieczony z warzywami daje doskonały smak całej potrawie. Może to być samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy z sałatką. Samcznego !
Składniki:
500 g brukselki,
500 g ziemniaków,
100 g sera gorgonzola,
Szklanka śmietanki 30 %,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz do smaku,
olej rzepakowy,
Wykonanie:
Brukselkę czyścimy z zewnętrznych liści i odcinamy końcówki, jeśli są zdrewniałe płuczemy.
Gotujemy ją w wodzie solą i łyżeczką cukru około 6 minut. Ugotowaną odcedzamy.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę średniej wielkości.
Dajemy na do naczynia, gdzie będziemy piec, polewamy olejem, doprawiamy solą, dajemy wyciśnięte ząbki czosnku, mieszamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15 minut. .
W między czasie przygotowujemy sos.
Na patelnię dajemy pokruszony ser gorgonzola, śmietanę i zagotowujemy razem, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Do podpieczonych ziemniaków dajemy brukselkę, zalewamy sosem gorgonzola i pieczemy jeszcze 15 minut.
Doskonałym dodatkiem będzie np. sałatka z kapusty pekińskiej .
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz