Brukselka i ziemniaki pieczone w sosie gorgonzola

Dla wielbicieli brukselki i ziemniaków mam dziś przepis na pyszne danie. Mamy właśnie sezon na te warzywa więc jeśli szukacie pomysłu na obiad czy ciepłą kolację to przychodzę z pomocą. Dania z sezonowymi warzywami teraz w okresie zimowym są najlepsze. Dodatkiem jest tu ser gorgonzola, który zapieczony z warzywami daje doskonały smak całej potrawie. Może to być samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy z sałatką.  Samcznego !

Składniki:

500 g brukselki,

500 g ziemniaków,

100 g sera gorgonzola,

Szklanka śmietanki 30 %,

2 ząbki czosnku,

sól, pieprz do smaku,

olej rzepakowy,

Wykonanie:

Brukselkę czyścimy z  zewnętrznych liści i odcinamy końcówki, jeśli są zdrewniałe płuczemy.

Gotujemy ją w wodzie solą i łyżeczką cukru około 6 minut.  Ugotowaną odcedzamy.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę średniej wielkości.

Dajemy na do naczynia, gdzie będziemy piec, polewamy olejem, doprawiamy solą, dajemy wyciśnięte ząbki czosnku, mieszamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15 minut. .
W między czasie przygotowujemy sos.
Na patelnię dajemy pokruszony ser gorgonzola, śmietanę i zagotowujemy razem, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Do podpieczonych ziemniaków dajemy brukselkę, zalewamy sosem gorgonzola i pieczemy jeszcze 15 minut.
Doskonałym dodatkiem będzie np. sałatka z kapusty pekińskiej .

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.