Sałatka z pieczonym batatem i kiwi

Sałatka z pieczonych batatów, z dodatkiem pomidorków, kiwi, sera feta i czerwonej cebuli. Kolorowa i bardzo pyszna. Nie wiem jak Wy ale ja lubię dodawać do sałatek różne owoce, dodają rześkości i lekkości sałatce.

Tym razem dodałam kiwi i to był strzał w 10-tkę. Batat jest trochę słodki, kiwi kwaśne i jeszcze pomidorki, ser feta i czerwona cebula. Wszystko polane lekko pikantnym sosem. Na wiosenną kolację idealna sałatka.

Składniki

1 większy batat,

2 kiwi,

2 garście pomidorków koktajlowych,

1 mała czerwona cebula,

Pęczek liści rukoli,

Kawałek sera feta,

Sól, pieprz,

Do pieczenia batata :  ząbek czosnku, świeżo zmielony pieprz, ½ łyżeczki curry

Sos

4 łyżki oliwy,

1 łyżeczka musztardy Dijon,

1 łyżeczka musztardy francuskiej,

Sok  z ½ cytryny

Wykonanie

Zaczynamy od upieczenia batata.

Batat myjemy i kroimy na małe kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dajemy ząbki czosnku, pieprz, sól, curry. Polewamy oliwą .

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temp. 200  stopni i pieczemy  około 30  minut. Bez przykrycia.

Kiwi obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w talarki. Pomidorki myjemy i kroimy na pół.

Rukolę myjemy, suszymy i przekładamy do miski.

Wystudzonego batata obieramy ze skórki, dodajemy na rukolę, następnie dodajemy kiwi, pomidorki, ser feta i cebulę.

Składniki na sos mieszamy i polewamy sałatkę.

Dodatkowo posypujemy sałatkę solą , świeżo zmielonym pieprzem.

Podajemy z grzankami .

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.