Gofry z bitą śmietaną, jeżynami i skórką z limonki

W wakacje nad polskim morzem, naszym obowiązkowym punktem pobytu były zawsze gofry. Bez nich nie było wakacji i morza.  W tym roku nie byłam nad polskim morzem  ale zrobiłam gofry bo tradycji musi stać się zadość. Poza tym gofry najlepiej smakują w lecie jak są pyszne, świeże owoce.
Dzisiaj mam dla Was przepis na chrupiące,rewelacyjne goferki z bitą śmietaną, jeżynami a wisienką na torcie jest skórka z limonki.
Na śniadanie, na deser idelane o tej porze roku. Smacznego !

Ciasto na gofry:

Składniki

1 szklanka mąki,

4 łyżki masła,

2 jajka,

3/4 szklanki mleka,

1/3 szklanki wody gazowanej,

1 łyżka cukru,

2 łyżeczki cukru waniliowego,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Szczypta soli

Bita śmietana,

jeżyny/maliny,

skórka z limonki

Wykonanie:

Gofrownicę włączamy, aby się dobrze nagrzała.

Oddzielamy żółtka od białek. Do miski przesiewamy  mąkę, żółtka, cukier, proszek do pieczenia, mleko, wodę, roztopione masło i wszystko dokładnie mieszamy. W innym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.

Następnie dodajemy powoli ubite białka do ciasta i delikatnie ale dokładnie mieszamy całość.
Gofrownicę dobrze nagrzewamy.

Gotowe ciasto wlewamy na gofrownicę, tak aby pokryło  tylko część formy i pieczemy około 4-5 minut. (Czas pieczenia zależy od mocy jaką ma  gofrownica).

Wyjmujemy.

Podajemy z bitą śmietaną z jeżynami i skórką z limonki.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.