W tych czasach zarazy, warto sobie urozmaicać czas dobrym jedzeniem/śniadaniem. Najlepiej z jakiegoś innego zakątka świata. To da nam poczucie, że przenosimy się na chwilę w ładne miejsca.
Dzisiaj jajka w koszulce po turecku. Jak nie macie przyprawy sumak, to może być np. ostra lub słodka papryka.
Składniki dla dwóch osób:
2 Jajka – 1na 1 osobę
1 łyżka octu,
Około 1 litra wody,
Szklanka gęstego greckiego jogurtu,
Ząbek czosnku,
Łyżka soku z cytryny,
przyprawa sumak,
łyżka masła,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, ocet i gotujemy. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień tak aby woda lekko wrzała.
Jogurt mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dajemy na talerz.
Przygotowujemy jajka.
Do wrzątku wlewamy delikatnie rozbite jajko (należy je wrzucić do wody z jak najmniejszej wysokości) i delikatnie, ale nie za mocno, zwiększamy ogień i gotujemy jajko przez około 2 1/2 minuty. Jak żółtko będzie w białej koszulce z białka to wyciągamy delikatnie łyżką cedzakową na talerz.
Po ugotowaniu pierwszego jajka, a przed wbiciem następnego, usuwamy z wody pozostałości białka.
Masło topimy aż będzie lekko brązowe.
Jajka wykładamy na jogurt, polewamy masłem, posypujemy sumakiem i dodajemy z kolendrę.
Zjadamy z domowych żytnim chlebkiem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz