Hummus dyniowy

Hummus to doskonała pasta z cieciorki z pastą tahini, czosnkiem, sokiem z cytryny i innymi dodatkami. 
U mnie dzisiaj hummus z pieczoną dynią i różnymi pysznymi dodatkami. 
Z Hummusem można eksperymentować i robić go tradycyjnie bez żadnych dodatków ale można go zrobić w różnych smakach. 

U mnie dzisiaj hummus z pieczoną dynią, z dodatkiem soku z limonki i różnymi pysznymi dodatkami. 

Wielokrotnie się sprawdził na spotkaniach z przyjaciółmi, bo jest tak bogaty, że wystarczy chleb do maczania i jest pyszne danie. 

Składniki 

1 szklanka suchej ciecierzycy, 

½ szklanki pasty tahini, 

4 łyżki soku z limonki, 

Około 1/3 szklanki bardzo zimnej przegotowanej wody, 

1/2 niedużej, upieczonej dyni prowansalskiej lub hokkaido

4 ząbki czosnku, 

1 łyżeczka sody, 

Sól, 

Kolendra, papryczka chilli, oliwa, pomidorki, maliny, oliwki, szczypior, papryka słodka w proszku

Wykonanie

Suchą ciecierzycę płuczemy a następnie zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc/dzień, na koniec odcedzamy. Po tym czasie dodajemy sodę do garnka, świeżą wodę ( sporą ilość) i gotujemy ciecierzycę aż będzie miękka. Odcedzamy i studzimy. 

Dynię myjemy kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy solą, pieprzem, imbirem w proszku, szczyptą chilli w proszku, polewamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach 25-30 minut. Gotową studzimy i odkrawamy skórkę. 

Przygotowujemy hummus. 

Do blendera dajemy ugotowaną i wypłukaną ciecierzycę, upieczoną dynię, pastę tahini, sok z limonki, wyciśnięte ząbki czosnku i blendujemy aż nie będzie grudek ( około 3 minut). Następnie dodajemy po trochę bardzo zimnej wody i cały czas blendujemy, do czasu aż masa będzie mieć kremową, lekką konsystencję. Doprawiamy solą. 

Podajemy z różnymi dodatkami, polewamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i papryką w proszku.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.