Wykwintny, wiosenny i orzeźwiający mazurek z kwiatami bratków. Spód jest kruchy, maślany, na wierzchu jest solone masło orzechowe, dżem z czarnej porzeczki i lukier limonowy. Jest prosty do wykonania i smakuje znakomicie.
Jeśli lubicie wiosenne smaki i klimaty, to ten mazurek będzie Wam smakować. Dżem z czarnej porzeczki jest idealnym dodatkiem do ciast bo ma lekko kwaskowaty smak i w połączeniu z solonym masłem orzechowym i orzeźwiającym lukrem daje nam wyjątkowy smak. Dodatkowo pięknie wygląda na stole.
Składniki
Ciasto:
170 g mąki pszennej,
80 g mąki ziemniaczanej,
1 jajko
150 g masła,
50 g cukru,
Dodatki:
Dżem z czarnej porzeczki,
Masło orzechowe,
2-3 łyżki sera mascarpone,
Trochę soli,
Lukier,
4-5 łyżek cukru pudru,
Sok z limonki
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, dobrze schłodzone masło, cukier i siekamy wszystko razem. Następnie dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Gotowe zawijamy w folię i przekładamy do lodówki na godzinę.
Formę prostokątną ( 15/30cm)smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni.
Schłodzone ciasto wałkujemy, przekładamy na formę i nakłuwamy widelcem w paru miejscach. Pieczemy około 30 minut aż ciasto będzie miało złotawy kolor.
Upieczone studzimy.
Masło orzechowe mieszamy z mascarpone, solą i smarujemy na wystudzone ciasto. Następnie dajemy dżem z czarnej porzeczki. Dajemy do lodówki na pól godziny aby stężało wszystko.
W misce mieszamy cukier puder z sokiem z limonki – tyle dajemy soku i cukru aby powstała gęsta masa.
Lukrem polewamy wierzch mazurka i ponownie wstawiamy do lodówki. Dekorujemy bratkami lub innymi dodatkami.
Prawdziwa atrakcja moich świąt 😀 Każdy się zachwalał tym mazurkiem
Bardzo się się cieszę 🙂