Na pierwszy Dzień Wiosny mam dla was pyszne, kolorowe danie z warzyw, w aromatycznym sosie z mleczka kokosowego. Robi się je szybko, w jednym naczyniu a smakuje wybornie.
Po urodzinach postanowiłam, że zrobię sobie parę dni z warzywami i kaszą. W tym tygodniu są warzywa, w różnych wersjach, koktajle, zupy, sałatki. Natomiast w przyszłym tygodniu dołożę kasze. Potem znowu same warzywa i ponownie warzywa i kasze. Takie lekkie jedzenie na wiosnę dobrze robi na figurę, zdrowie i samopoczucie.
Składniki:
1 średnia cukinia,
1 czerwona papryka,
1 papryczka chilli,
Szklanka pomidorków koktajlowych,
3 ząbki czosnku,
Szczypta mielonej kurkumy,
Szczypta cynamonu,
Szczypta mielonego imbiru
Szklanka mleczka kokosowego
Świeże listki bazylii,
Koperek,
Szklanka soku pomidorowego,
Olej rzepakowy do smażenia,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Paprykę myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki.
Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Czosnek kroimy w kostkę.
W garnku podgrzewamy olej, dodajemy czosnek, paprykę, chilli, cukinię, mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy sok pomidorowy, pomidorki koktajlowe (całe i wymyte), imbir, cynamon, kurkumę, doprawiamy solą, pieprzem, i jeszcze gotujemy około 5 minut.
Na koniec dodajemy pokrojoną bazylię i koperek, mieszamy i podajemy same lub z ryżem.
Przed chwilą zrobiłam. Pycha:)
Przed chwilą zrobiłam.Pycha:)
Cieszę się, że smakowało 🙂
wypróbowane – wyszło pyszne
zjedliśmy z makaronem z pszenicy durum 🙂
🙂 Super !
Jak Pani to zrobiła ze ma taki piękny żółty kolor? Mi niestety wyszedł czerwony
mleko kokosowe light czy pelnotluste
Przepyszne! Dodałam bataty i zjadłam z czarnym ryżem. Dziękuje za inspirujący przepis 🙂
Pozdrawiam !
pyszne!! dodałam jeszcze krewetki na góre 🙂
🙂 Wspaniały pomysł z krewetkami !