Doskonałe, aromatyczne i pyszne naleśniki w syropie z pomarańczy. Będą idealne na śniadanie albo na deser poobiedni. Syrop z soku pomarańczy, miodu i masła dodaje naleśnikom kremowego i mocno pomarańczowego smaku.
Prosty do przygotowania deser na podwieczorek, do popołudniowej kawy.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej,
1/3 szklanki gazowanej wody,
1/3 szklanki mleka,
2 jajka,
Szczypta soli
Syrop:
Sok z jednej pomarańczy,
1 pomarańcza,
2 łyżki miodu,
Łyżka masła
Wykonanie:
Przygotowujemy naleśniki.
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, gazowaną wodę, mleko, sól, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje rzadkiej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Następnie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
Pomarańcze myjemy dokładnie i sparzamy wrzątkiem. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, drugą kroimy w plasterki.
Na patelni topimy masło, dodajemy miód, sok z 1 pomarańczy i gotujemy chwilę.
Następnie dodajemy plasterki pomarańczy i jeszcze chwilę zagotowujemy, mieszając kawałki.
Na koniec dodajemy naleśniki, ułożone w trójkąty, mieszamy i chwilę dusimy.
Podajemy ciepłe z kawałkami pomarańczy.
Naleśniki Crêpes Suzette są wspaniałe! 🙂
To prawda, doskonałe 🙂
Super przepis i absolutnie w moim guście;) Koniecznie muszę spróbować!