Roladki z buraka i sera koziego

Zapieczone wcześniej buraczki, pokrojone cienko i przełożone serem kozim. Pyszna, lekka i kolorowa przekąska. Buraczki są bardzo wdzięcznym warzywem, które przeżywa obecnie swoje pięć minut. Można z nich zrobić Carpaccio, do sałatki są bardzo dobre, lekko marynowane, jak kto lubi.

U mnie są dość częstym gościem na stole i  chętnie jadamy przysmaki z nimi.

Dzisiaj przekładane plasterki buraczka, posmarowane serem kozim, ułożone jedno na drugim a następnie ostrym nożem przekrojone na  3 części. Do tego dodałam granat, można dodać jeszcze orzechy włoskie i całość doprawiona sokiem z limonki i sosem balsamico. Doskonała przekąska na karnawałową imprezę.

 

Składniki

2 – 3 buraczki pieczone,

Opakowanie sera koziego do smarowania

Sok z ½ limonki,

Sos balsamico,

Granat,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Buraki myjemy dokładnie, zawijamy w folię aluminiową z zielem angielskim, liściem laurowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około godziny. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Upieczone i wystudzone buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Na plasterek buraka smarujemy ser kozi, następnie przekładamy plasterkiem buraka i ponownie ser kozi i tak parę razy.  Gotowe plastry kroimy na trzy części i układamy na talerzu. Tak postępujemy z pozostałymi plasterkami i serem kozim.

Całość doprawiamy jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz polewamy oliwą, sokiem z limonki i balsamico. Na koniec posypujemy granatem i kawałkami sałatki.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.