Pierogi z kapusty kiszonej z pieczarkami to propozycja na wigilijny stół dla tych osób, które nie mają grzybów. Oczywiście, że takie pierogi nie muszą być tylko na Wigilię, możemy je robić w każdej chwili kiedy przyjdzie nam na to ochota. Pieczarki są dostępne przez cały rok, kapusta kiszona też więc nie musimy się ograniczać brakiem lub małą ilością suszonych grzybów.
Są bardzo smaczne w wersji gotowanej z roztopionym masłem ale ja najbardziej lubię smażone, z chrupiącą skórką.
Składniki na ciasto:
500 g mąki orkiszowej jasnej,
1/2 szklanki ciepłej wody,
1 jajko,
2 łyżki oleju
Płaska łyżeczka soli
farsz:
400 g pieczarek,
1 cebula,
700 g kapusty kiszonej
Sól, pieprz
2 łyżki masła
Wykonanie:
Przygotowujemy farsz:
Kapustę kiszoną płuczemy w ciepłej wodzie a następnie zalewamy jeszcze raz wodą i gotujemy do miękkości – około godziny. Po ugotowaniu odcedzamy kapustę, studzimy i kroimy ją drobno.
Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż pieczarki będą lekko zarumienione.
Farsz pieczarkowy mieszamy z kapustą, doprawiamy solą i pieprzem.
Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.
Ciasto rozwałkowujemy (średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. Każde kółko nadziewamy farszem i lepimy pierogi.
Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch. Ugotowane pierogi odcedzamy.
Bezpośrednio przed podaniem topimy masło na patelni. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem.
Polecam na kolację wigilijna.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz