Domowy makaron nie ma sobie równych. Jeśli debiutujecie z domowych makaronach, to cavatelli będą idealne na początek. Przepis przyniosłam z warsztatów z Cristiną Catese w Akademii Kulinarnej Whirpool . Robi się go prosto, z semoliny, wody i soli. Ja zrobiłam z krewetkami i cukinią i wyszły znakomite.
Składniki na pastę dla 3 osób
200 g semoliny,
100 g wody
Sól
400 g krewetek królewskich świeżych,
1 papryczka chili,
1 średnia cukinia,
4 ząbki czosnku,
Oliwa,
1/3 szklanki białego wina,
Łyżka masła,
sól , pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotowujemy pastę.
W misce zagniatamy mąkę ze szczyptą soli i wodą do uzyskania spójnego ale dość twardego ciasta . Wyrabiamy następnie na desce do momentu aż ciasto będzie kremowe. Przykrywamy ciasto ściereczką lnianą i pozwalamy ciastu oddychać przez 30 minut.
Po tym czasie robimy kluseczki z ciasta. Odkrawamy kawałek ciasta i rolujemy na wałek – dość cienki. Następnie kroimy małe kawałki, robimy z nich kulkę i nożem, sprawnym ruchem rolujemy ciasto do siebie. Gotujemy kluseczki, około 2 minut od wypłynięcia kluseczek.
Krewetki królewskie , świeże obieramy ze skorupek i myjemy.
Chili kroimy razem z pestkami w małe kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, masło dodajemy czosnek, cukinię i chilli. Mieszamy i dusimy chwilkę. dodajemy krewetki i dusimy jeszcze około 4 -5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Gotowe cavatelli dajemy do krewetek, mieszamy, podajemy z natką pietruszki i startym parmezanem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz