Sezon dyniowy uważam za otwarty. Na inaugurację sezonu mam pyszną i aromatyczną zupę krem z dyni Hokkaido i jabłek. Do tego dodałam jeszcze imbir i szczyptę chilli. Ilość chilli jest zależna od tego jak pikantną zupę lubimy. Jabłka dodały zupie lekkiej kwasowości i delikatności. Grzanki z domowego chleba, podsmażone na oliwie z czosnkiem i tymiankiem dopełniają smak zupy. Doskonała, aromatyczna i lekko rozgrzewająca zupa na jesienne obiady.
Składniki na 4-6 porcji:
1 kg dyni Hokkaido,
2 duże ziemniaki,
3- 4 jabłka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
Szczypta lub więcej chili,
Wywar z warzyw,
½ cm korzeń imbiru,
Grzanki z chleba
Wykonanie
Przygotowanie zupy należy zacząć od upieczenia dyni. Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce i zapiekamy przez około 30 min w temperaturze 200 stopni. Gotową obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.
Do garnka kroimy cebulę, czosnek i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dynię, jabłka, stary imbir. Podsmażamy wszystko około 5 minut ( mieszając dość często). Dodajemy bulion. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i miksujemy. Zupa nie powinna być zbyt gęsta ( jak typowy krem) więc należy dodać trochę bulionu.
Grzanki . Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z wyciśnięty ząbkiem czosnku i 1/2 łyżeczki tymianku.
Zupę podajemy z grzankami.
Bardzo lubię krem z dyni, ale jeszcze nie próbowałem wersji z jabłkami. Chętnie spróbuję!
Koniecznie proszę spóbować ! Lekka,kremowa doskonała 🙂