Ja zostają Wam białka z jakiegoś dania, to zachęcam do wykorzystania je na bezunie, jak mówi mój Syn o małych bezach. Są doskonałym deserem do niedzielnej kawy. W moim wydaniu są z kremem mascarpone, marakują, figami i malinami. Marakuja rewelacyjnie sprawdza się do bezy bo jest lekko kwaskowata co w połączeniu ze słodyczą bezy daje pyszny smak.
Ważną sprawą w przygotowywaniu bezy jest właściwa temperatura jajek. Jeśli są za zimne i nie mamy czasu aby odczekać chwilę, to można je podgrzać, trzymając w bardzo ciepłej wodzie. Trzeba tylko pamiętać aby jajka dobrze wytrzeć przed rozbijaniem. Ważne jest też suszenie bez bo wtedy są chrupiące i delikatne.
Składniki: (na około 10 sztuk)
5 białek,
25 dag cukru,
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
100 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy,
1 opakowanie śmietanfixu
Marakuje, figi, maliny
Wykonanie:
Jajka na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C
Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier i ubijamy tak długo aż masa będzie kremowa, lśniąca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Na blaszce do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia i dobrze ubitą pianę z białek rozkładamy łyżką na małe formy. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni C. Pieczemy dokładnie 30 minut a następnie zmniejszamy jeszcze temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy bezy około 1 godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze 30 minut aż ostygną. Takie bezy dobrze jest przygotować wcześniej.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy i dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem oraz cukrem wanilinowym – ubijamy aż będzie sztywna. Na koniec dodajemy serek mascarpone i mieszamy dokładnie.
Bezy wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy. Następnie nakładamy na bezy: krem mascarpone, dodajemy marakuję, pokrojone figi i maliny. Można je trochę schłodzić w lodówce, przed podaniem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz