Piersi z indyka zapieczone z pomidorami i serem

Jeden z lepszych sposobów na przygotowanie piersi z indyka, która jest delikatnym ale dość suchym mięsem. Kotlety przygotowane w ten sposób zaskoczą Was soczystością i aromatem. Macerowane wcześniej w aromatycznej zaprawie, lekko podsmażane a następnie zapiekane z pomidorami i serem, które zabezpieczają je przed wysuszeniem, dają nam doskonałe i kolorowe danie na niedzielny, letni  obiad. Proponuję podać je z sałatką i pieczonymi ziemniakami.

Składniki

6-8 kotletów z indyka

2-3 pomidory średniej wielkości,

15 dag sera mozarella,

2 ząbki czosnku,

Sok z ½ cytryny,

Łyżeczka kuminu,

Szczypta chilli,

Parę listków świeżej bazylii,

Sól, pieprz,

Olej,

oliwa do smażenia

Wykonanie

Przygotowujemy mięso. Kotlety myjemy, suszymy i lekko rozbijamy (najlepiej pod folią ), doprawiamy solą, pieprzem. Przygotowujemy zaprawę: w misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, kumin, chilli, wyciśnięty czosnek. Kotlety zalewamy zaprawą i przechowujemy pod przykryciem w lodówce około godziny.

Pomidory myjemy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety, krótko –  po minucie z każdej strony.

Usmażone kotlety przekładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego. Na każdy kotlet nakładamy plasterki pomidora, listki bazylii. Ser mozarella ścieramy na grubym tarku i posypujemy każdy kotlet. Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i skrapiamy na koniec wszystkie kotlety. Zapiekamy pod folią w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut. Jeśli lubimy przypieczony ser, to na 5 minut zdejmujemy folię i zapiekamy.

Podajemy na sałacie z ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.