Jeden z lepszych sposobów na przygotowanie piersi z indyka, która jest delikatnym ale dość suchym mięsem. Kotlety przygotowane w ten sposób zaskoczą Was soczystością i aromatem. Macerowane wcześniej w aromatycznej zaprawie, lekko podsmażane a następnie zapiekane z pomidorami i serem, które zabezpieczają je przed wysuszeniem, dają nam doskonałe i kolorowe danie na niedzielny, letni obiad. Proponuję podać je z sałatką i pieczonymi ziemniakami.
Składniki
6-8 kotletów z indyka
2-3 pomidory średniej wielkości,
15 dag sera mozarella,
2 ząbki czosnku,
Sok z ½ cytryny,
Łyżeczka kuminu,
Szczypta chilli,
Parę listków świeżej bazylii,
Sól, pieprz,
Olej,
oliwa do smażenia
Wykonanie
Przygotowujemy mięso. Kotlety myjemy, suszymy i lekko rozbijamy (najlepiej pod folią ), doprawiamy solą, pieprzem. Przygotowujemy zaprawę: w misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, kumin, chilli, wyciśnięty czosnek. Kotlety zalewamy zaprawą i przechowujemy pod przykryciem w lodówce około godziny.
Pomidory myjemy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety, krótko – po minucie z każdej strony.
Usmażone kotlety przekładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego. Na każdy kotlet nakładamy plasterki pomidora, listki bazylii. Ser mozarella ścieramy na grubym tarku i posypujemy każdy kotlet. Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i skrapiamy na koniec wszystkie kotlety. Zapiekamy pod folią w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut. Jeśli lubimy przypieczony ser, to na 5 minut zdejmujemy folię i zapiekamy.
Podajemy na sałacie z ziemniakami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz