Emocje związane z Mundialem dobiegły końca ale swoją drogą finał dostarczył trochę emocji. Chorwacja, której kibicowałam była znakomita. Ale wygrywają najlepsi.
Teraz po takich emocjach wracamy do rzeczywistości i letnich klimatów i smaków. Uwielbiam ten czas kiedy można robić mnóstwo pysznych dań z warzywami i innymi dodatkami. Ser Halloumi zapieczony z sezonowymi warzywami to moja propozycja na letnią kolację, obiad. Nie miałam za wiele czasu ostatnio więc zrobiłam go, mówiąc szczerze z resztek, które miałam w lodówce. Ale letnie dania z warzywami tak właśnie się robi i smakują wybornie. Ja miałam resztki fasolki szparagowej, paprykę, chilli, pomidory trochę za dojrzałe i ser Halloumi. Ale można dodać do takiej zapiekanki cukinię, jeśli nie mamy fasolki lub jedno i drugie. Doskonałe i aromatyczne danie, z lampką schłodzonego białego wina smakuje wybornie.
Składniki:
1 papryka,
Cebula,
3 ząbki czosnku,
400 g fasolki szparagowej,
Papryczka chilli,
4 -5 pomidorów,
1 opakowanie sera halloumi,
Łyżka kuminu,
Świeże listki bazylii,
Oliwa,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Paprykę myjemy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w paski, podobnie ząbki czosnku. Fasolkę szparagową myjemy i gotujemy w solonej wodzie około 15 minut, kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, paprykę, fasolkę szparagową, chilli pokrojone w paski, pomidory pokrojone w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i dusimy około 15 minut. Gotowe przekładamy do naczynia, w którym będziemy piec, dodajemy pomiędzy warzywa ser pokrojony w plastry i zapiekamy aż ser będzie zarumieniony. Wszystko posypujemy świeżymi listkami bazylii.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz