Klasyk w najlepszym wiosennym wydaniu czyli zupa krem z zielonych szparagów. Kremowa, zielona i bardzo smaczna. Ser gorgonzola i białe wino dodały zupie wyjątkowego smaku.
Nie wiem jak Wy ale ja nie mam jeszcze dosyć szparagów. Jem je w różnych postaciach i wersjach.
Składniki:
Pęczek zielonych szparagów,
1 litr bulionu warzywnego,
2 ząbki czosnku,
2 duże ziemniaki,
1 duża cebula
oliwa z oliwek,
2 łyżki masła,
Szklanka białego wina
sól, pieprz,
ser gorgonzola
Wykonanie:
Przygotowanie zupy zaczynamy od przygotowania wywaru z warzyw.
Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Do garnka kroimy cebulę i podsmażamy na maśle i oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone szparagi, czosnek i podsmażamy wszystko chwile. Mieszamy od czasu do czasu aby warzywa nie przepaliły się. Dodajemy białe wino, bulion i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Blendujemy wszystko i doprawiamy solą i pieprzem .
Podajemy z serem gorgonzola.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz