Piękne słońce, ciepło, to aż chce się żyć. W takie dni chętnie szukamy dań lekkich, z warzywami i prostych do zrobienia.
Dzisiaj takie właśnie danie z polskimi szparagami, łatwe i szybkie do zrobienia.
Szparagi wcześniej lekko dusimy na maśle, z dodatkiem czosnku, chilli i białego wina. Potem wszystko zapiekamy do roztopienia się sera.
Składniki na 2 porcje:
Pęczek zielonych szparagów,
4 ząbki czosnku,
1 papryczka chilli,
1/3 szklanki białego wina,
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku,
pomidory,
mozarella,
świeże listki bazylii,
Przygotowanie:
Zielone szparagi myjemy, zdrewniałe końcówki odkrawamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, chilli pokrojone w plasterki, szparagi, wino i dusimy 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podduszone szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego, dajemy plasterki pomidorów, naprzemiennie z plasterkami sera i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanych do 180 stopni.
Podajemy ze świeżymi listami bazylii.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz