Kolorowe i bardzo smaczne kotleciki z dorsza i szpinaku, podane na risotto z dodatkiem papryki to moja propozycja na danie obiadowe w ten mroźny poniedziałek. Jeśli chcecie podać rybę w trochę inny sposób, to takie kotleciki będą idealną propozycją na obiad. Szpinak wcześniej krótko dusimy na oliwie z czosnkiem. Do tego można podać gotowane i tłuczone ziemniaki ale bardzo dobrym dodatkiem będzie risotto z dodatkiem papryki.
U mnie, jak robiłam dorsza, to dzieci obowiązkowo żądały kiszonej kapusty. Tak im zostało do dzisiaj. Tym razem dodałam do kiszonej kapusty lekko słodkawe pestki granatu i muszę Wam powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę. Spróbujcie a będziecie bardzo miło zaskoczeni smakiem.
Składniki na 5 porcji:
400 g dorsza,
200 g szpinaku,
1 mała czerstwa bułka,
1 jajko,
Ząbek czosnku,
olej do smażenia,
sól, pieprz,
bułka tarta,
Risotto z papryką
Około 1 szklanka ryżu do risotto,
1 cebula,
1 mała papryka,
2 ząbki czosnku,
Bulion warzywny – około 1 – 1 ½ litra,
3 łyżki masła,
Wykonanie:
Dorsza myjemy i rozdrabniamy w blenderze lub kroimy na drobną kostkę.
Szpinak myjemy i dusimy chwilę na patelni z ząbkiem czosnku i łyżeczką oliwy.
Czerstwą bułkę moczymy w mleku.
Do miski dajemy dorsza, wyciśniętą bułkę, podduszony szpinak, jajko, sól, pieprz i mieszamy wszystko.
Na koniec formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony.
Przygotowujemy risotto.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i pokrojony w kostkę czosnek ( 2 ząbki), dusimy na małym ogniu 2 minuty. Po tym czasie dajemy ryż , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę i dodajemy do ryżu. Kontynuujemy podlewanie risotto bulionem około 20 minut aż ryż będzie aldente.
Podajemy kotlety z risotto i kiszoną kapustą z pestkami granatu.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz