Jak mamy szare, zimowe dni i nie ma już za dużo wartościowych składników na sałatki, to wtedy przychodzą nam z pomocą nasze buraki. To warzywo dobre o różnych porach roku. Z buraczków można zrobić pyszny tradycyjny, zabielany barszcz z ziemniakami lub ukraiński, surówki do obiadu no i sałatki. Burak to ostatnio odkrycie kulinarne bo gości w wielu przepisach.
Ja lubię buraki w wersji kiszonej, zupy no i do sałatek wręcz uwielbiam buraki.
Widzę, że sięgacie po przepisy na sałatki z burakiem więc dzisiaj mam propozycję na coś wyjątkowego. Bardzo kolorowa, bardzo smaczna sałatka z pieczonym, aromatycznym burakiem, plasterkami pomarańczy, obowiązkowo z serem kozim, prażonymi orzechami włoskimi i sosem. Cieszy nie tylko oczy ale i podniebienie.
Składniki
Roszponka,
Ser kozi do sałatek,
Garść orzechów włoskich,
2 – 3 buraczki pieczone,
2 – 3 małe pomarańcze,
2 ząbki czosnku,
parę liści tymianku,
Sól, pieprz,
Sos,
Łyżka miodu,
Oliwa,
Ocet balsamico – 2- 3 łyżki
Wykonanie
Buraki myjemy dokładnie, zawijamy w folię aluminiową z tymiankiem, czosnkiem, polane oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około godziny. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Roszponkę myjemy i suszymy.
Upieczone i wystudzone buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Pomarańcze obieramy ze skórki i białej powłoki – dość dobrze i kroimy w plasterki.
Orzechy włoskie prażymy na patelni.
Wszystkie składniki sosu mieszamy.
W płaskiej misce/talerzu układamy roszponkę, na to dajemy pokruszony ser kozi, następnie plastry buraczków, na przemian z plasterkami pomarańczy. Posypujemy pokruszone orzechy włoskie. Całość doprawiamy jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz polewamy sosem. Ja dodatkowo polałam sosem balsamico.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz