Kruche ciasteczka w kształcie serca, mocno czekoladowe z lekkim aromatem pomarańczy. Idealne jako prezent lub na świąteczny stół. Jeśli lubicie dawać prezenty zrobione, upieczone w domu, to takie ciasteczka będą idealne. Będą również dobre na inne okazje, nie koniecznie świąteczne, do schrupania w pracy, szkole. Połączenie czekolady z aromatem pomarańczy to dobry i smaczny duet.
Jeśli nie macie jeszcze zaplanowanych słodkości na święta, to zachęcam do zrobienia takich czekoladowych. Zamiast masła dodałam do nich serek mascarpone, który jest sam w sobie dość tłusty. Wyszły fajne i aromatyczne ciasteczka do kawy lub herbaty. Mają też tą zaletę, że są szybkie i proste do zrobienia.
Składniki
30 dag mąki pszennej,
Tabliczka gorzkiej czekolady,
150 g serka mascarpone,
3 żółtka,
2 łyżki cukru trzcinowego,
Starta skórka z pomarańczy,
Wykonanie
W garnku roztapiamy, na małym ogniu czekoladę z 2 łyżkami mleka, po roztopieniu studzimy. Następnie mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, masę czekoladową, startą skórkę z 1 pomarańczy i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy i wycinamy serduszka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 – 20 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz