Naleśniki można robić na różne sposoby. Są bardzo dobre na śniadanie, obiad jak też na kolację. Mogą być w wersji na słodko lub wytrawne; z mąki pszennej, ryżowej, gryczanej…. Wszystkie są dobre. Nie wiem czy jest jeszcze takie danie, które można robić na tyle sposobów jak naleśniki. U mnie bardzo często goszczą i to w wersji na słodko jak też wytrawne.
Dzisiaj mam dla Was propozycję na naleśniki cynamonowe. Bardzo aromatyczne, delikatne, z konfiturą z jabłek i dyni w aromacie pomarańczowym. Wystarczy dodać do ciasta cynamon aby naleśniki nabrały przepysznego smaku i aromatu. Na śniadanie, w jesienny zimny poranek idealne. Konfiturę można zrobić z większej ilości produktów i zamknąć w słoiczki i pasteryzować.
Składniki na 4 porcje
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej,
1/3 szklanki gazowanej wody,
1/3 szklanki mleka,
2 jajka,
2 łyżeczki cynamonu,
Szczypta soli
Konfitura jabłkowo-dyniowa
4 jabłka,
½ kg dyni,
3 łyżki miodu,
½ szklanki soku z pomarańczy,
Troszkę skórki z pomarańczy,
Parę goździków,
Kardamon,
1 ½ łyżki masła,
Wykonanie:
Przygotowujemy naleśniki.
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, gazowaną wodę, mleko, sól, cynamon, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje lejącej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Następnie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Dynię obieramy i kroimy też na małe kawałki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy miód i dynię – mieszamy i chwilę smażymy, mieszając od czasu do czasu. Po około 5 minutach dodajemy jabłka, sok z pomarańczy, skórkę, goździki, kardamon i gotujemy jeszcze około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Na każdy naleśnik nakładamy konfiturę i zajadamy.
pysznie jesienne <3
Ciekawy przepis i właściwie opisany. Dzięki wielkie. Spróbuję, przetestuję.
🙂 Dziękuję i polecam do przetestowania …