Ciasto marchewkowe to jedno z naszych ulubionych. Jak usłyszałam o konkursie #przepisnakopernika organizowanym przez Fabrykę Cukierniczą Kopernik, to szukając pomysłu na danie z wykorzystaniem toruńskich pierników pomyślałam o cieście marchewkowym.
Pierniki, które wybrałam do tego wypieku, to serca toruńskie polane cukrem. Takie tradycyjne, powszechnie znane pierniczki kojarzą mi się z dzieciństwem. Moja mama była ich wielbicielką i w moim domu rodzinnym były najczęściej kupowanymi słodkościami.
Ten zapach, aromaty, przyprawy skojarzyły mi się z lubianym w moim domu ciastem marchewkowym. W zasadzie nie dodawałam żadnych przypraw bo te z pierniczków idealnie je zastąpiły. Nie dodawałam również za dużo cukru bo pierniczki też mają słodycz. Muszę Wam powiedzieć, ze wyszło pyszne, mokre, nie za słodkie i aromatyczne ciasto. Polałam je gęstym, lekko kwaskowatym jogurtem grecki wymieszanym z cukrem waniliowym. No i dopełnieniem była konfitura malinowa ( świeżo zrobiona) i świeże maliny. Doskonałe ciasto do kawy, na niedzielny deser na każdą porę roku.
Składniki
½ szklanki mąki pszennej,
1 szklanka startej drobno marchewki,
2 łyżki cukru brązowego,
½ szklanki mleka,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju rzepakowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
Opakowanie pierniczków toruńskich z cukrem
Szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich,
1 jogurt grecki gęsty,
1 cukier waniliowy,
Konfitura z malin ,
Świeże maliny
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
5 pierniczków rozdrabniamy w malakserze na drobno, prawie jak mąkę.
Przygotowujemy sypkie produkty. W misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier, orzechy drobno pokrojone, szczyptę soli, rozdrobnione pierniczki i mieszamy wszystko.
W drugiej misce ubijamy jajka, dodajemy do nich olej, mieszamy i dodajemy do suchych składników. Następnie dodajemy mleko, startą marchew i wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy aż się dobrze połączy.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut.
Gotowe upieczone i wystudzone przekrawamy na dwie części, smarujemy konfiturą z malin, przekładamy.
Jogurt grecki mieszamy z cukrem waniliowym i smarujemy nim ciasto. Dodajemy również świeże maliny.
Proszę podać wagę tych pierniczków
Nie ważyłam tych pierniczków ale było ich po zblendowaniu/zmieleniu prawie szklanka