Wiecie co, tak się zastanawiam jak się żyło kiedyś, kiedy nie było w sklepach dobrych i świeżych ryb…? Ja pamiętam jeszcze takie czasy 😉
Ale teraz nie wyobrażam sobie funkcjonowania w kuchni bez świeżych ryb. Taki np. łosoś jest znakomitą i pyszną rybą w kuchni. Nie ma za wiele ości, jest smaczny i można go przygotowywać na różne sposoby.
Dzisiaj jest w lubianym przeze mnie sosie teriyaki. Taki sos można kupić gotowy ale można go też zrobić samemu, nie jest skomplikowany. Jest bardzo dobry do drobiowego mięsa, do warzyw, ryb.
No i skoro mamy lato to do takiego aromatycznego łososia dodałam kurki. Też je uwielbiam w kuchni. Do tego prosta sałatka z pomidorkami i młodą cebulką i mamy pyszny obiad.
Składniki
Filet z łososia – około 600 g
200 g świeżych kurek,
1 cebula,
Łyżka masła,
Sól, pieprz,
Sałata,
Pomidorki koktajlowe,
1 młoda cebula,
Sok z cytryny,
Sos teriyaki
1 szklanka wody,
½ szklanki sosu sojowego,
½ łyżeczki zmielonego imbiru,
3 łyżki wódki,
¼ łyżeczki czosnku w proszku,
3 łyżeczki miodu
Wykonanie
Przygotowujemy sos teriyaki. W garnku zagotowujemy wszystkie składniki na sos i przechowujemy w słoiczku w lodówce.
Kurki czyścimy i podsmażamy na łyżce masła z drobno posiekaną cebulką, do momentu aż wyparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem.
Filet z łososia czyścimy ze skóry, ości, kroimy na mniejsze kawałki i polewamy sosem teriyaki.
Na patelni rozgrzewamy olej i dajemy filety z łososia. Następnie obracamy odrębnie – dość delikatnie i smażymy około 2 minut z każdej strony. Po usmażeniu, przykrywamy na chwilę patelnię z rybą i zostawiamy.
Podajemy łososia z kurkami i prostą sałatką z pomidorkami i młodą cebulką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz