Czas lata, to też czas warzywnych pasztetów, które bardzo lubię. Takie pasztety są bardzo fajnym i smacznym zamiennikiem dla pasztetów z mięsa. Są lekkie i świetnie nadają się do smarowania kanapek do pracy czy też na biwak.
Moje dzisiejsze są w takich małych kokilkach bo łatwiej je zabrać do pracy czy też na wycieczkę / biwak.
Pojawiły się w już polskie cukinie i bób więc pasztet jest z ich dodatkiem oraz dodatkowo z prażonymi ziarenkami słonecznika. Te ziarenka słonecznika, lekko podprażone dały bardzo ciekawego smaku pasztetowi. Do tego proponuję zrobić karmelizowaną czerwoną cebulę i będzie to idealne połączenie smaków lata.
Składniki – na 4 foremki :
300 g bobu,
1 cukinia średniej wielkości,
½ szklanki ziaren słonecznika,
1 mała cebula,
2 jajka,
Sól, pieprz,
Łyżka kurkumy,
½ łyżeczki świeżej, pokrojonej drobno szałwi,
1 liść laurowy,
2 ziarenka zile angielskiego,
2 ząbki czosnku,
Łyżka mąki ziemniaczanej,
Olej rzepakowy do smażenia
Karmelizowana cebula
Składniki:
250 g cebuli czerwonej,
4 – 6 łyżek octu balsamico,
2 łyżki octu winnego,
Łyżka miodu lub brązowego cukru
Oliwa,
Sól, pieprz,
Przygotowanie:
Przygotowujemy cebulę.
Cebulę obieramy a następnie kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, miód, ocet balsamiczny, ocet winny i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Przygotowujemy pasztet
Bób gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości ( około 20 minut), odcedzamy dobrze na sitku i studzimy. Obieramy z łupinek.
Ziarna słonecznika prażymy na patelni.
Cukinię myjemy, suszymy i ścieramy na tarku, na grubych oczkach
Na patelnię dajemy olej ( 3 łyżki),pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy startą cukinię, prażony słonecznik i dusimy około 5 minut wszystko, mieszając od czasu do czasu.
Do malaksera wkładamy ugotowany bób, podsmażoną cukinię, jajka i blend ujemy wszystko. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, szałwią. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy dokładnie.
Foremki smarujemy olejem, posypujemy otrębami np. owsianymi a następnie wlewamy przygotowaną masę .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 45 minut , w kąpieli wodnej ( pod blachę z pasztetem wkładamy pojemnik z wodą).
Podajemy z karmelizowaną czerwoną cebulą.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz