Dzisiaj ciasto marchewkowe z mąki jaglanej i mąki ziemniaczanej czyli klasyka marchewkowa w wydaniu bez glutenu. W takim wydaniu ciasto jest równie apetyczne a z dodatkiem domowej konfitury i serka mascarpone smakuje wybornie.
Jeśli zastanawiacie się nad ciastem na weekend, to polecam J
Składniki:
200 g mąki jaglanej,
50 g mąki ziemniaczanej,
3 jajka,
150 ml oleju słonecznikowego,
200 g drobno startej marchewki,
200g cukru brązowego,
100 g czekolady gorzkiej,
60 g wiórków kokosowych,
Łyżeczka cynamonu,
Garść orzechów włoskich – pokruszonych,
Łyżeczka sody,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Konfitura z czarnej porzeczki,
200 g serka mascarpone,
1 mały cukier waniliowy
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajka ubijamy chwilę aż podwoją objętość. Dodajemy cukier i dalej ubijamy aż będą puszyste. Ubijając na wysokich obrotach dolewamy delikatnie olej. Następnie dodajemy startą marchew, wiórki kokosowe, orzechy i mieszamy.
W misce przesiewamy mąkę jaglaną, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, mąkę ziemniaczaną, startą czekoladę i mieszamy wszystko. Do takich suchych składników dodajemy mokre i wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy aż się dobrze połączy.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 – 45 minut.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym.
Gotowe upieczone i wystudzone smarujemy konfiturą a na koniec serkiem mascarpone .
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz