Sezon szparagowy 2017 uważam za otwarty. Na szczęście zrobiło się ciepło i w Gospodarstwie Majlertów są już pyszne, świeże szparagi. Moje ulubione zielone kupuje teraz codziennie bo niestety sezon szparagowy jest krótki.
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne roladki z grillowanej cukinii, szparagów i sera koziego. Mniam….
Składniki:
1-2 cukinie średniej wielkości,
Pęczek zielonych szparagów
Sól, pieprz
200g sera koziego twardego,
Pomidor,
Kiełki lub sałata
Oliwa,
Sos jogurtowo-czosnkowy
Wykonanie
Cukinię myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, długie plastry. Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy plastry cukinii z każdej strony
( powinny być lekko zarumienione).
Szparagi myjemy, odkrawamy twarde części i kroimy na dwie, trzy części.
Ser kozi jeśli nie kupimy w plasterkach, kroimy w plastry.
Przystępujemy do formowania roladek – 3-4 kawałki szparagów zawijamy w plaster sera a następnie w cukinię i zwijamy w rulon – roladkę.
W płaskim naczyniu żaroodpornym układamy nadziewane cukinie, skrapiamy oliwą i przykrywamy folią aluminiową.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy tak przygotowane cukinie 15 minut.
Podajemy na sałatce/kiełkach z pokrojonym pomidorem i sosem jogurtowo-czosnkowym.
Wygląda na to,że dzisiaj w mojej kuchni będzie pysznie!
Smacznego i pozdrawiam !!