Święta tuż, tuż więc zapewne w waszych domach zbliża się czas intensywnego gotowania, pieczenia, szykowania różnych, pysznych dań. W wielu obowiązkowym daniem jest mięso, w różnych wersjach i smakach: gotowane, pieczone, duszone …itd.
Jeśli szukacie pomysłu na świąteczny obiad, na danie mięsne, to taki schab pieczony w kapuście z pieczarkami będzie idealny. Najlepiej jak uda nam się kupić schab z dość dużą warstwą tłuszczu na wierzchu. W trakcie pieczenia schab nie będzie tak wysychać.
Pieczone w jednym garnku schab i kapusta z pieczarkami nabiorą od siebie wspaniałych aromatów. Najlepiej oczywiście jak kapusta będzie z dobrego źródła, ukiszona a nie zakwaszona. Do tego najlepsze są pieczone ziemniaki z dodatkiem, czosnku i rozmarynu.
Składniki:
Schab bez kości około 2 kg
2 ząbki czosnku,
Sól, pieprz,
2 łyżki sosu sojowego,
1 kg kapusty kiszonej,
200g pieczarek,
1 cebula,
2 liście laurowe,
1 kg ziemniaków,
Wykonanie:
Schab najlepiej jak będzie mieć trochę tłuszczu na wierzchu, myjemy, suszymy, nacinamy mięso na wierzchu w kartkę a następnie przyprawiamy ( sól, pieprz, wyciśnięty czosnek) mieszamy i dokładnie nacieramy nimi mięso – nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań, ale schab powinien być dobrze doprawiony. Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce całą noc.
Kapustę kiszoną płuczemy, odcedzamy i przekładamy do dużego garnka.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone w paski pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy około 7 – 10 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy do kapusty podsmażone pieczarki, dodajemy 2 liście laurowe, sól, pieprz i mieszamy.
Na tej samej patelni co smażyliśmy pieczarki, dodajemy olej i smażymy schab z dwóch stron. Na przygotowaną kapustę przekładamy podsmażony schab, podlewamy wodą (mała szklanka) i przykrywamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy schab na kapuście około 1½ godz. (sprawdzamy czy mięso i kapusta są miękkie).
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy na funkcji grill około ½ godz. W trakcie pieczenia podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Schab przyrządzony w ten sposób jest bardzo soczysty, aromatyczny a kapusta kiszona z pieczarkami smakuje wybornie.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz