Delikatna, biała ryba zapieczona z aromatyczną posypką z orzechów włoskich, listkami bazylii, masła i czosnku, to moja propozycja na podanie halibuta.
Zapieczony filet z takimi dodatkami jest soczysty i aromatyczny. Podany z purre ziemniaczanym i mizerią jest idealnym daniem na obiad. Dodatkowo jest proste i szybkie do zrobienia.
Składniki
Filet z halibuta – około 700 g
2 łyżki pokrojonej świeżej bazylii,
Garść posiekanych orzechów włoskich,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła
Cytryna,
Sól, pieprz
Wykonanie
Filet z halibuta myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym, wykładamy w mniejszych kawałkach do naczynia, gdzie będziemy piec i solimy.
Na desce mieszamy miękkie masło, wyciśnięty czosnek, bazylie, dodajemy orzechy, sól, pieprz i mieszamy. Mieszankę wykładamy na filety, przykrywamy i pieczmy w piekarnik nagrzewamy wcześniej do temperatury 200 stopni około 20 minut.
Gotowe filety skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z purre ziemniaczanym i mizerią.
rybkę a szczególnie halibuta to ja mogę o każdej porze! apetyczne danie:)
🙂 dziękuję, ja też mogę ryby o każdej porze 🙂